Служители на ГД „Национална полиция” задържаха мъж за документа измама за близо 4 000 000 лева

Служители на ГД „Национална полиция” задържаха мъж за документа измама за близо 4 000 000 лева

С постановление на Софийска градска прокуратура му е наложена мярка задържане за 72 часа

Служители на ГД „Национална полиция” задържаха мъж за извършена документна измама в размер на 3 838 611 лв. Е.К. е установен, след като в продължение на 8 месеца се укриваше от властите.
Работата по случая с документната измама криминалистите започнали след информация, че на 12 май миналата година, чрез неистински документи – две
пълномощни от италиански гражданин, Е.К. е получил без правно основание чуждо движимо имущество – почти 4 млн. лв. - документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай /чл. 212 ал. 5 вр.ал.1 от НК/.    
Разследващите изяснили подробностите около случилото се - на 30 април, в банков клон в столицата Е.К. се представил за пълномощник на италианеца, представил фалшив документ за това и от името на потърпевшия открил левова  сметка на негово име, като я захранил с малка сума. Чрез пълномощното той можел да се разпорежда с авоарите по сметката, както и да извършва интернет банкиране. 
Въз основа на второ фалшиво пълномощно, на 12 май Е.К. превалутирал чрез вътрешнобанков превод 1 963 986 евро в лева от депозитна сметка и ги превел в откритата по-рано левова сметка с титуляр италианския гражданин. 
Същия ден, чрез интернет банкиране Е.К. извършил превод на 3 000 000 лв. от левовата сметка на италианеца в своя, но в друга банка, чийто титуляр е самият той. По – късно отишъл да изтегли голямата сума в брой и тогава банковите служители се усъмнили и се свързали с колегите си от другата банка. Така станало ясно, че става въпрос за извършена крупна измама.
Извършителят напуснал банката, но се усъмнил, че е разкрит и се укрил. Обявен бил за общодържавно издирване и на  25 януари е установен и задържан.
 Предстои СГС да разгледа искането на СГП за вземане на мярка за неотклонение ”задържане под стража” спрямо Е.К.