Гл.комисар Христо Терзийски: ОДМВР-Смолян е стегната и добре работеща система

Гл.комисар Христо Терзийски: ОДМВР-Смолян е стегната и добре работеща система

Директорcът на ОДМВР–Смолян старши комисар Николай Димов изнесе данните за дейността през 2015 г. На годишния отчет-анализ прписъстваха директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски и заместник-директорът на Главна дирекция “Гранична полиция” старши комисар Йотко Андреев.
В ОДМВР–Смолян има устойчива тенденция по отношение на противодействието на криминалната престъпност. Добрите взаимоотношения с прокуратурата, съда, местната власт, както и обществената отговорност са в основата на успеха в борбата с престъпността, заяви директорът на ГДНП главен комисар Христо Терзийски.  Той открои необходимостта от засилване на работата за противодействие на икономическите престъпления. По думите м,у областната дирекция е малка, но стегната и добре работеща система.
През 2015 г. статистическите данни сочат ниска престъпност на територията на областната дирекция. През годината са разкрити 62.54% от общия брой регистрирани престъпления. През 2015 г. се отчита намаление с 13.2% на престъпленията против собствеността. 68.9% от тях са кражби, които в сравнение с 2014 г. са намалели с 21.1%. Значително е увеличен броят на разкритите наркопрестъпления – 54 срещу 22 през 2014 г. Общо иззетото количество на наркотични вещества за 2015 г. е 257 г марихуана, 50 стръка канабис и 28 г синтетични наркотици. Регистрирани са 4 грабежа, които са разкрити.
През 2015 г. са разкрити 2 престъпления, свързани с културно-исторически ценности в района на общините Смолян и Златоград, при които са намерени и иззети 356 антични монети, антични предмети, металотърсачи, свързани с иманярска дейност. По линия на криминалната престъпност през отчетния период са установени  534 извършители на 526 престъпления.

На отчета присъстваха и народният представител Дора Янкова, областният управител Недялко Славов, всички общински кметове в областта, окръжният прокурор на Окръжна прокуратура – Смолян Тодор Деянов, председателят на Административен съд Игнат Колчев, както и ръководителите на РДПБЗН – Смолян и РДГП - Смолян.

Времето