МВР и УНИЦЕФ и подписаха Меморандум за сътрудничество

МВР и УНИЦЕФ и подписаха Меморандум за сътрудничество

Органите на реда и Детският фонд на ООН и ще си съдействат за гарантиране правата на децата в конфликт със закона, децата бежанци и мигранти, децата-свидетели или жертви на насилие и престъпления

Министерството на вътрешните работи на Република България и Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ) сключиха Меморандум за сътрудничество. Той беше подписан от заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи на България Румяна Бъчварова, и от Представителя на УНИЦЕФ за България Мария Хесус Конде.
„Бих искала да благодаря на УНИЦЕФ за съпричастността и помощта, която ни оказва в една ключова за нас област, каквато е обезпечаването на най-добрата защита на правата на децата.  Това е особено важно понастоящем, когато се стремим да изградим нов подход към проблемите на подрастващите и посрещаме бежански и миграционни потоци, в които децата са най-уязвимата група“,  подчерта вицепремиерът  Румяна Бъчварова при подписването на меморандума.
„За УНИЦЕФ е важно, че високо се цени подкрепата, която осигуряваме на органите на МВР – чрез обучения и повишаване на знанията и уменията за гарантиране правата на децата. Полицаите са хората, които работят на първа линия и са в първи контакт с децата, особено най-уязвимите – децата в конфликт със закона, децата-жертви на насилие и децата мигранти и бежанци“ каза  Мария Хесус Конде по време на срещата.
Меморандумът за сътрудничество е насочен по-специално към областите гарантиране на правата на децата, участващи в правни процедури и особено на децата, пострадали от или свидетели на престъпления или насилие и децата в конфликт със закона; гарантиране на правата на децата бежанци и мигранти, които подават молба за международна  закрила и/или преминават през България; развиване и укрепване на капацитета на МВР като един от компетентните органи съгласно Закона за закрила на детето.
Дългогодишното сътрудничество на МВР и Детския фонд на ООН на национално и местно ниво е насочено към повишаване на капацитета и въвеждане на нови модели за взаимодействие, както и на иновативни за страната услуги за деца в конфликт със закона, деца-жертви и деца свидетели на престъпление. С подкрепата на УНИЦЕФ в няколко области на страната вече се изпълняват пилотни проекти в тези насоки чрез разкриването на Детски центрове за застъпничество и подкрепа „Зона ЗаКрила“ за деца-свидетели и жертви на насилие – в Монтана, Шумен и София; чрез обособяването на Сини стаи за щадящо изслушване на деца-свидетели и жертви на насилие или престъпления в Сливен и Монтана; чрез разкриването на Комплекс от услуги за деца в конфликт със закона в Сливен.

Настоящият Меморандум се сключва на базата на Основното споразумение за сътрудничество между правителството на Република България и УНИЦЕФ (обн. ДВ. Бр. 58 от 2005 г.) и в приложение на Плана за действие по Програмата в страната 2013 – 2017 година между правителството на Република България и УНИЦЕФ (обн. ДВ. бр. 94 от 2013 г.)  и цели да укрепи това сътрудничество чрез конкретни мерки за съдействие в посочените области.

Водещи новини

Времето