Румяна Бъчварова: Основен фокус в работата трябва да са гражданите и тяхното доверие

Румяна Бъчварова: Основен фокус в работата трябва да са гражданите и тяхното доверие

Важно е да вършим работата си така, че да има резултати, за да се чувстваме и ние, и гражданите, за които работим, удовлетворени – заяви министърът на вътрешните работи по време на годишния отчет-анализ на ГД „Национална полиция“

„Благодаря ви за работата и показаните резултати през 2015 г., през която бяхме изправени пред много предизвикателства”. С тези думи вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова се обърна към служителите на ГД „Национална полиция” по време на годишния отчет-анализ за дейността на главната дирекция през миналата година. Тя подчерта необходимостта от проактивни действия с основен фокус върху гражданите и тяхното доверие, ангажираност и бърза реакция по всеки конкретен случай: “Статистическите данни показват, че имаме напредък, но все още не е този, към който се стремим. Важно е да вършим работата си така, че да има резултати, за да се чувстваме и ние, и хората, за които работим, удовлетворени. Това е посоката“. Министър Бъчварова очерта основните приоритети в работата през 2016 г. със силен акцент върху превенцията: противодействие на битовата престъпност, на противозаконните отнемания на МПС, на телефонните измами, на тежките престъпления и грабежите, подобряване на безопасността по пътищата.
Вътрешният министър увери, че ръководството на МВР полага усилия за създаване на оптимални условия за работа, административно и структурно подреждане на системата с оглед по-ефективното й функциониране и осигуряване на средства за преодоляване на съществуващите дефицити. Усилията по противодействие на корупцията са основен индикатор за оценка, допълни тя: „Борбата с корупцията е основен приоритет - в нея е ключът към големите цели, които сме си поставили - да подредим държавата, да се наказва неспазването на нормите, за да живеем по-добре“.
Изключително положително оцени работата на ГДНП главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов. „Постигнатите резултати по основните линии на дейност – разследване, охрана на обществения ред, оперативно-издирвателна работа – дават повод за оптимизъм. Положителните практики, заложени през второто полугодие на 2015 г., вече водят до промени в положителна посока”, изтъкна главен комисар Костов. Той подчерта натовареността на главната дирекция и с методическата и контролната дейност. В този контекст изрази очакване за по-голяма активност при констатиране на конкретни проблеми по места и работа за повишаване на капацитета на служителите за противодействие на видовете престъпност.
Заместник-председателят на Народното събрание и член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Явор Хайтов изрази увереност, че предстоящите промени в устройствения закон за МВР ще оптимизират полицейската дейност.
Намаляване на регистрираните и ръст на разкритите престъпления през 2015 г. отчете директорът на ГД „Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски. В съответствие със заложените приоритети, усилията на служителите са били насочени за ограничаване на престъпленията срещу личността и собствеността, противодействие на контрабандата, борба с корупцията, повишаване на капацитета на разследването, намаляване на пътния травматизъм, гарантиране на сигурността и обществения ред, контрол на общоопасните средства, ефективен обмен на информация. Сред приоритетите за настоящата година главен комисар Терзийски маркира утвърждаването на превантивната дейност, противодействие на битовата престъпност и на престъпленията, свързани с наркотици, и разширяване на обхвата на автоматизирания контрол по пътищата.
По време на отчета бяха обсъдени актуални за ежедневната работа въпроси и възможностите за тяхното бързо решаване с цел оптимизиране на дейността.
На годишния отчет-анализ на ГД „Национална полиция” присъстваха заместник главният секретар главен комисар Георги Арабаджиев, заместник-директорите на ГДНП старши комисарите Благородна Макева, Константин Димитров и Тодор Гребенаров, директори на дирекции в МВР, както и представители на чуждестранни партньорски служби.

Изображения

Водещи новини

Времето