7 грабежа и 12 кражби са разкрити в рамките на последните 10 дни на територията на ОДМВР – Пловдив

7 грабежа и 12 кражби са разкрити в рамките на последните 10 дни на територията на ОДМВР – Пловдив

100% е разкриваемостта на престъпленията против собствеността за миналата година

Подробности около реализациите през последните 10 дни бяха оповестени на съвместна пресконференция днес в ОДМВР – Пловдив. Присъстваха заместник директорът комисар Георги Георгиев, началникът на отдел “Криминална полиция” комисар Николай Кирков, административният ръководител на Районна прокуратура  Гергана Мутафова и говорителите на Окръжна и Районна прокуратури Галина Андреева-Минчева и Атанас Илиев.

Съвместните действия с полицията за разкриване на криминални престъпления против личността дават своите резултати, заяви районният прокурор Гергана Мутафова. Тя обяви, че благодарение на добрата работа в рамките на 10 дни са установени и задържани извършителите на 7 грабежа и 12 кражби. Прокурор Мутафова поясни, че този вид престъпления се характеризират с висока степен на правна и фактическа сложност, тъй като не се работят по смисъла на бързи и наказателни производства, а разследването им е протекло в изключително кратък срок.
Представителите на полицията и прокуратурата предоставиха информация за осъществените процесуални и следствени действия и взетите мерки спрямо разкритите извършители на по-характерните престъпления. Особено внимание бе обърнато на няколко разкрити от полицията случая през последните дни: грабежа над 93-годишна жена от село Ръжево Конаре, на въоръжен грабеж от магазин за цигари и алкохол в Пловдив, на три грабежа на мобилни телефони от малолетни и на още два грабежа на дамски чанти. Бяха оповестени и данни за проведени две специализирани операции по линия на Криминална полиция, при които са задържани трима извършители на телефонни измами и седем лица с около 500 грама хероин.  
На пресконференцията бяха изнесени подробности във връзка с разкрития грабеж на 93-годишна жена от село Ръжево Конаре. Сигналът е подаден в 8.50 часа на 9 март. По първоначални данни, между 19.30 часа и 21 часа предната вечер непознат мъж влязъл през незаключена входна врата в къщата на възрастната жена, нападнал я с искането да му даде спестените си пари. Извършителят претърсил стаята, взел портмоне с около 100 лева и избягал. Пострадалата жена е настанена в болница за наблюдение. При предприетите бързи действия служители от РУ – Хисаря са установили извършителите – А.Т. /27 г./ от село Дълго поле и Г.Л. /31 г./ от село Ръжево Конаре. С постановление на Районна прокуратура – Пловдив мъжете са задържани за 72 часа.

В заключение прокурор Мутафова поясни, че спрямо миналата година статистически не се отчита ръст на престъпленията против собствеността, а напротив – има 100% разкриваемост, доказателство за което са внесените и разгледани в съда общо 200 обвинителни актове. Тя допълни, че  от началото на 2016 година е завишено воденето на бързи и незабавни производства  за кражби /20/ и за грабежи /5/, като подчерта, че това е признак за по-добре изведена на улицата полиция, оперативно работеща и с възможност да залавя извършители.
Гергана Мутафова обяви, че по инициатива на Районна прокуратура – Пловдив и с активното участие на ръководството на областната дирекция на МВР предстои мултиинституционална среща с представителите на Областната управа, кметовете на общини и населени места. Целта е   обсъждане на борбата с престъпността, към която има висока обществена чувствителност. Очерта едни от основните теми, които ще бъдат разгледани: изготвяне на анализ и оптимизация на ресурса и дейността на полицията за разкриване на битови престъпления, като основен акцент е да се постигне насищане със служители от Охранителна полиция; изискване към представителите на местната власт за проверка изправността и рехабилитация на съществуващите видеокамери  на обществени места, както и на частни видеокамери с цел своевременно предоставяне и използване на полезна информация; изискване към кметовете на общини и населени места за лична ангажираност и предоставяне на данни за лицата, изпаднали от социалната система /трайно безработни, занимаващи се с извършване на престъпления/; експертна проверка на уличното осветление в малките улици на града и особено в обезлюдените малки населени места.