Четиридневно международно учение „Защита при наводнения” се провежда в област Монтана

Четиридневно международно учение „Защита при наводнения” се провежда в област Монтана

От 10 до 13 март на територията на област Монтана се провежда международно полево учение MODEX 2016 за защита от наводнения.     Съгласно сценария българските сили, ангажирани с ликвидиране на последиците от голямо наводнение в района на Монтана, са подпомагани от екипи и техника на 6 държави.
В рамките на учението се представя работата на модул за изпомпване на вода с голям капацитет от Германия, съвместен модул от Прибалтийските държави (Естония, Латвия и Литва) и модул за пречистване на вода от Унгария. Експерти от Румъния и Германия участват в екип за техническо съдействие и подпомагане на участниците в спасителните операции.
Според плана на учението критичните места за отводняването на вече наводнени територии или за предотвратяването на заливането на нови в региона са 6 – те са  около монтанския язовир „Огоста”, помпената станция в ломското село Долни Цибър, язовир „Чернила” край Монтана, река Огоста до болницата в Монтана, язовир „Долна вода” край село Студено буче и полигона на Центъра за професионална квалификация на РДПБЗН в Монтана.
През втория ден от учението най-тежка бе работата на екипа на Унгария, чиято задача бе да пречисти вода от река Огоста и да доставя необходимото количество на МБАЛ-Монтана. Поради падналите проливни дъждове  Помпената станция в ломското село Долни Цибър също бе реално отводнена. Едно от изискванията при провеждането на подобни учения е модулите да работят минимум 36 часа без прекъсване.
По време на учението отделно са подготвени още 3 места, където ще бъде направена оценка на ситуацията, без да бъдат осъществени реални действия. Всички екипи, които участват от други държави в тези учения, са самоосигурени с всичко необходимо за оказване на помощ, така че да не са в тежест за местната власт. Местната власт оказва необходимата помощ за допълване на тяхната работа за по-добра ефективност.
Учението се организира от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР по проект EU MODEX 2015-2016 LOT-2 на Европейския съюз.
Според организаторите сумата, която отпуска ЕК за подобно учение, е 300 000 евро, а подготовката му отнема 3 месеца. В административната работа и в реалните действия вземат участие около 300 души.