Министър Бъчварова: Контрабандата на мигранти е добре организирана провокация срещу правовия ред на нашите държави

Министър Бъчварова: Контрабандата на мигранти е добре организирана провокация срещу правовия ред на нашите държави

"Контрабандата на мигранти е добре организирана провокация срещу правовия ред на нашите държави, затова трябва по-активно сътрудничество и обмен на информация за ефективното санкциониране на организаторите на трафикантските мрежи“, това подчерта вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова по време на срещата си с главния прокурор при Върховния съд на Република Турция Мехмет Акарджа. Срещата е част от двудневното посещение на турския главен прокурор в България по покана на главния прокурор Сотир Цацаров. По време на разговорите, вътрешният министър Бъчварова и главният прокурор Мехмет Акарджа обсъдиха миграционните процеси, борбата с тероризма и организираната престъпност.
Двете страни оцениха високо двустранното сътрудничество в областта на миграцията. Вътрешният министър Бъчварова и главният прокурор Акарджа подчертаха важността на по-бързия и редовен обмен на оперативна информация между органите на реда на двете страни. „Трябва сътрудничество по обмена по цялата верига на трафикантските мрежи“, каза още министър Бъчварова и поясни, че това е ключово за регулирането както на мигрантските потоци и противодействието на каналджийството, така и при противодействието на тероризма.  Тя открои Протокола за реадмисия, който предстои да бъде подписан между България и Турция, като друга важна стъпка за ефективното регулиране на миграционните процеси. Двамата обсъдиха и Тристранния контактен център за полицейско и митническо сътрудничество между България, Турция и Гърция като важен формат на взаимодействие между службите на трите държави. Този формат бе посочен и от ЕС като модел за добро регионално сътрудничество в областта на сигурността и правоохраната в декларацията от конференцията на високо равнище за Източносредиземноморския/Западнобалканския маршрут от края на миналата година.
Вицепремиерът Бъчварова изрази съболезнования за жертвите на неотдавнашните терористични актове в Турция. „Турската държава води много решителна борба с терористите, които извършват престъпления срещу човечеството“, подчерта от турският главен прокурор Мехмет Акарджа и добави, че Турция има нужда от сътрудничеството на България и всички държави. Той открои като важна част от тази борба ефективното противодействие на мрежите за контрабанда на хора, акцизни стоки, както и трафика на наркотици и оръжия.
В срещата участваха и главният прокурор Сотир Цацаров, заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев и главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.