Спецоперация срещу наркоразпространението е проведена от служители на ОДМВР – Търговище

Спецоперация срещу наркоразпространението е проведена от служители на ОДМВР – Търговище

При акцията, проведена на два етапа, са задържани трима души, сред които и дилър, на когото е постановена 72-часова мярка за задържане и е повдигнато обвинение

В рамките на три дни служители на ОДМВР – Търговище разкриха пет престъпления, свързани с държане или разпространение на наркотични вещества. След няколкомесечна работа, действията са реализирани на два етапа от криминалисти от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“.
В хода на предварителната работа е изяснено, че С.С. /41 г./ от Омуртаг се занимава с разпространение на канабис, амфетамини, метамфетамини. Документирана е  и схемата, по която той действал. В тази връзка е предприет първият етап по реализиране на спецоперацията. На 8 април, криминално проявеният и осъждан С.С. бил задържан в Търговище, след като при извършена проверка у него били открити 2.5 грама канабис. Същия ден в ареста попаднал и 31-годишния му съгражданин С.М. при акция на територията на Омуртаг. У мъжа били открити 0,79 грама наркотично вещество, реагиращо на канабис. При процесуално-следствените действия е установено, че С.С. закупил канабиса от С.М. Двамата мъже били задържани с полицейска мярка за срок до 24 часа, а по случаите - образувани две досъдебни производства. С.С. бил привлечен като обвиняем по чл. 354 а, ал. 1, т. 3 от Наказателния кодекс /за държане на високорискови наркотични вещества/, наложена му била мярка за неотклонение „подписка“.
При втория етап от специализираната полицейска операция, на 11 април в централната част на Търговище, непосредствено след извършване на сделка по покупко-продажба на наркотици, С.С. отново бил задържан. Заедно с него бил арестуван и С.А. /40 г./, жител на областния град, у когото намерили 1.3 грама канабис, разпределено на пет дози. Установено било, че мъжът току-що бил закупил дрогата от С.С., от когото служителите на реда иззели 0.4 грама канабис, както и платените му за сделката  пари.
Час по-късно, на първокласния път София-Варна, на територията на община Търговище била извършена проверка на лек автомобил „Фолксваген Голф“, паркиран на автобусна спирка. У 30-годишния А.А. от село Беломорци били открити 0.9 грама канабис. Последвало претърсване в дома му, откъдето са иззети още 6 грама канабис.
След изтичане на 24-часовата полицейска мярка, с постановление на прокурор С.С. е задържан за срок до 72 часа. Повдигнати са обвинения и на А.А. – по чл. 354 а, ал. 1 /за разпространение на наркотични вещества/, и на С.А. – по чл. 354 а, ал. 3 от Наказателния кодекс /за държане на наркотични вещества/.
Процесуално-следствените действия по документиране на престъпната дейност на С.С. продължават под ръководството на Окръжна прокуратура - Търговище.
Подробности за успешната реализация оповестиха заместник-директорът на ОДМВР - Търговище комисар Емил Иванов, началникът на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ главен инспектор Пламен Замбев и комисар Михаил Илиев - началник на отдел "Разследване".

 

Времето