Министерството на вътрешните работи стартира програмата „Детско полицейско управление“

Министерството на вътрешните работи стартира програмата „Детско полицейско управление“

Стартът на 199 детски полицейски управления към ОДМВР в цялата страна ще бъде обявен на 16 май в 12.00 часа

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще даде официален старт на националната превантивна програма „Детско полицейско управление“. Официалното откриване от страна на вътрешния министър ще се състои на 16 май (понеделник) в 12.00 часа в 119-о СОУ "Михаил Арнаудов" в София.
С церемонията се дава началото на създаването на 199 „Детски полицейски управления“ към РУ на ОДМВР в страната. Едновременно с вътрешния министър Румяна Бъчварова и кмета на София Йорданка Фандъкова, старт на програмата в столицата и страната ще дадат: заместник-министър Красимир Ципов – в 48-о Основно училище "Йосиф Ковачев"в столицата, зам.-министър Филип Гунев –СОУ „Паисий Хилендарски“в Пловдив, зам.-министър Цвятко Георгиев – в основно училище „Неофит Рилски“ в гр. Килифарево, Великотърновско, и началникът на министерския кабинет Златко Тодоров – в основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“ във Враца.

Програмата „Детско полицейско управление“ е инициатива на Министерството на вътрешните работи, а реализирането й е дело на междуведомствена експертна работна група, създадена със заповед на главния секретар на МВР гл.комисар Георги Костов. Заложените теми и методически указания бяха внимателно разработени от групата, в която влязоха представители на МВР, Министерството  на образованието и науката, Министерството на правосъдието, Българския младежки червен кръст, Българската православна църква, Българския туристически съюз. Идеите и темите са дългосрочни и са предназначени за двугодишно извънкласно обучение на деца от началните и прогимназиалните класове. Целта е чрез теоретични и практически занимания, включително оказване на детска полицейска лична защита; безопасност на движението по пътищата; на долекарска помощ; здраве, етика и право и други, децата да получат съответните умения. В обучителния процес  ще участват служители от структурите на „Охранителна полиция“, „Пътна полиция“, „Криминална полиция“, психолози от психологическите лаборатории на МВР, експерти от БЧК, БТС и други партньори в съответните градове. За реализирането на съвместната дейност предстои подписване на Споразумение за изпълнение на програмата, която остава отворена и за нови идеи.

Водещи новини

Времето