Министър Бъчварова: В общата цел за подобряване на средата за сигурност търсим конкретно взаимодействие с институциите и местната власт

Министър Бъчварова: В общата цел за подобряване на средата за сигурност търсим конкретно взаимодействие с институциите и местната власт

Вицепремиерът председателства месечното заседание на Националния съвет за превенция на престъпността

В борбата с престъпността трябва да бъдат ангажирани всички институции на нивото, на което имат компетенции. Нашата основна идея е, че трябва да се активират структурите и на местната власт, за да се подобри цялостната среда и да се повиши сигурността на българските граждани. Това заяви след приключване на съвета вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Предложенията на НСОРБ са изключително интересни и са пряк резултат от проведените срещи на регионално ниво. Те са базирани на конкретен опит и наблюдения и аз им благодаря за това, че в работен режим разменяме идеи за различни мерки срещу битовата престъпност, каза още министър Бъчварова.
Нашите предложения са в две посоки – повече публичност и подкрепа за местната общност и по-добър синхрон в действията между представителите на различните местни и държавни структури, това обяви Гинка Чавдарова, председател на НСОРБ. По думите й една от първостепенните задачи на местната власт в момента е опазване на селскостопанската продукция на хората. Искаме да превърнем в норма една съществуваща добра практика – публичен отчет на структурите на Министерството на вътрешните работи на сесия на общинския съвет, допълни тя. Според Гинка Чавдарова е нужна  съответната нормативна промяна, която да осигури по широки правомощия на общинската полиция и местните инспекторати, както и да се прецизират онези наказателни текстове, които определят извършените нарушения като маловажни и с ниска опасност в условията на рецидив. Тя допълни, че е необходимо е по-ефективно използване на системите за видеонаблюдение, както и да се потърси нов подход при финансиране на поддръжката и ремонта на тези системи.
Заседанието на Националния съвет за превенция на престъпността се проведе днес в сградата на Министерски съвет. На срещата присъстваха председателят на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова, зам.-министър Красимир Ципов и Лилия Борисова - секретар на националния съвет. По време на заседанието бяха  обсъдени актуални теми, свързани със средата за сигурност, както и конкретни действия за опазване на селскостопанската продукция и осигуряване на сигурността по време на туристическия сезон.