Пешеходците над 64-годишна възраст продължават да бъдат най-уязвимите участници в пътното движение

Пешеходците над 64-годишна възраст продължават да бъдат най-уязвимите участници в пътното движение

Данните бяха представени на заседание на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата

Темата за ограничаване на травматизма при пътни инциденти е значима за нашето общество, заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, която председателства заседанието на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата. Ясно изразени у нас, а и на европейско ниво, са тревожните тенденции за повишаване броя на пострадалите при пътно-транспортни произшествия. Важно е да обсъдим предложенията и мерките преди летния сезон и да вземем под внимание дебатите за предстоящите промени в Закона за движение по пътищата, каза още министър Бъчварова.
Състоянието на пътно-транспортния травматизъм през първите четири месеца на тази година бе сред основните теми, обсъдени на днешната среща между представителите на всички държавни и неправителствени структури, ангажирани с пътната безопасност.
Според данните, представени от Пътната полиция, само през април са настъпили 584 тежки пътно-транспортни произшествия с 45 загинали и 717 ранени хора. От началото на годината униформените служители са установили над 275 000 нарушения на Закона за движение по пътищата, като 25% от тях са свързани с превишаване на указаната скорост на движение. Неизползването на обезопасителен колан или каска, неправилно паркиране и нередовни пътни документи са другите най-чести нарушения на Закона за движение по пътищата, санкционирани от служителите на Пътна полиция.
Продължава тенденцията пешеходците над 64-годишна възраст да са сред най-уязвимите участници в пътното движение. Несъобразена скорост, отнемане на предимство и неправилни маневри са сред основните причини, довели до настъпването на пътните произшествия, показва още статистиката.