Заместник-министър Аспарухов: Европейските фондове дават шанс на българския туристически бранш

Заместник-министър Аспарухов: Европейските фондове дават шанс на българския туристически бранш

„Европейските фондове дават шанс на българския туристически бранш. Показа го опитът от изминалия програмен период. Анализът ни помогна да извлечем поуки за програмирането на настоящия. В новите програми са заложени добри възможности и перспективи. Нужна е инициативност, активност и добро познаване на нормативната база от страна на всички заинтересовани страни“. Това беше посланието на заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов, който участва в дискусионна кръгла маса „Конкурентоспособност на българския туризъм“ в рамките на XII-то международно туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“ в к. к. Пампорово.

В изказването си заместник-министърът направи кратък преглед на резултатите от реализираните проекти в сферата на туризма, финансирани по оперативните програми и програмите за трансгранично сътрудничество през програмния период 2007-2013 г., и акцентира върху възможностите, които европейските фондове предоставят за бранша у нас през новия програмен период.

Най-голяма тежест в подкрепа на туризма има приоритетна ос 6 „Регионален туризъм“ на Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.“, информира Аспарухов и уточни, че с 200 млн. лв. ще бъде подпомогната консервацията и реставрацията на обекти от национално и световно значение. Новата програма предлага различен подход към реализиране на неизползвания потенциал на националното ни историческо и културното наследство, каза той. Предвижда се включването на обектите в цялостни туристически продукти, които включват и изграждане на инфраструктура за посетителите, като ще стимулираме прилагането на финансовия инженеринг и публично-частното партньорство, допълни заместник-министърът.

Финансиране за развитие на устойчив туризъм е предвидено в програмите за трансгранично сътрудничество по Инструмента за предприсъединителна помощ „България – Сърбия“, „България – Турция“, „България – Македония“ на обща стойност, надвишаваща 32 млн. евро. По програмите за трансгранично сътрудничество „Гърция – България“ и „Румъния – България“ е предвиден ресурс, надхвърлящ 74 млн. евро, за подобряване на опазването и устойчивото използване на природните ресурси и културното наследство. Средства за насърчаване на бизнеса и предприемачеството в областта на туризма и културата и за устойчиво използване на природното и културното наследство и ресурси има още в Съвместната оперативна програма „Черноморски басейн“ и програмите за транснационално сътрудничество „Дунав“ и „Балкани – Средиземно море“. Възможности за изграждане и обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги предоставя и Програмата за развитие на селските райони.

Водещи новини

Времето