Четирима участници в организиран въоръжен грабеж са задържани при съвместно разследване на криминалисти на ГДНП, РУ-Горна Оряховица, СДВР и ОДМВР-Перник

Четирима участници в организиран въоръжен грабеж са задържани при съвместно разследване на криминалисти на ГДНП, РУ-Горна Оряховица, СДВР и ОДМВР-Перник

Извършителите са привлечени като обвиняеми, мярката им за задържане е удължена до 72 часа

Подробности по успешната реализация съобщиха днес директорът на ОДМВР-В.Търново ст. комисар Димитър Машов, неговият заместник комисар Христо Христов и наблюдаващият прокурор Ивайло Гайдаров. Оперативните действия стартирали на 14 октомври, минути след 16.00 часа, когато 44-годишен мъж от Златарица позвънил в  дежурната част на РУ – Г. Оряховица. Той обяснил, че малко преди това бил нападнат от двама маскирани и въоръжени мъже, които го заплашили с пистолет, били го, насила му отнели мъжка чантичка с два мобилни телефона, 300 лв. и лични документи, след което се оттеглили с лек автомобил „Ауди”. В хода на предприетите незабавни издирвателни действия, в района на с. Козаревец, в контейнер за отпадъци униформените открили регистрационна табела. Криминалистите изяснили, че тя е била монтирана на аудито и след извършеното престъпление изхвърлена, принадлежала е  на  лек автомобил „Трабант”, собственост на мъж от София.
Започнала поредица от оперативни действия, в които били включени служители от ГД „Национална полиция”, СДВР и ОДМВР-Перник. В хода им, на три адреса в София и един в Перник, били задържани трима столичани - А.С. /24г./, Н.П. /21 г./ - с три криминалистически регистрации за кражби и притежание на наркотични вещества, и 20-годишният Р. И., както и Н. А./20г./ от Перник. Изяснена е тяхната съпричастност към извършеното престъпление. Според първоначалната информация А.С. е работел в столична фирма, която тъжителят зареждал с резервни части. Той събрал информация за дните, в които се извършва доставката и навиците на потърпевшия и я предоставил на останалите трима от групата. За два дни те взели решение да извършат престъплението -  по тяхна предварителна информация в дистрибутора трябвало да има около 50 000 лв., единият предоставил автомобила, а другият – оръжието. Те „прихванали“ жертвата си още в София, проследили го до дома му в Г. Оряховица и го нападнали. След като се оттеглили в района на с. Козаревец изхвърлили вещите му, с изключение на парите.
След доклад в прокуратурата четиримата са привлечени като обвиняеми и мерките им за задържане са удължени до 72 часа. Намерено и иззето е оръжието, което са използвали. По първоначални данни се касае за газов пистолет, предстои да му бъде направена експертиза. Работата по установяване участието на групата и в други престъпления, извършени на територията на страната, продължава.
 

Времето