Пламен Узунов: Нашето присъствие внася спокойствие и сигурност у хората

Пламен Узунов: Нашето присъствие внася спокойствие и сигурност у хората

Трябва да сме сред тях и да бъдем безкомпромисни с правонарушителите и извършителите на престъпления - заяви министърът на вътрешните работи пред участниците в Националното съвещание на ръководството на МВР. Обръщения към делегатите изпратиха президентът на Република България Румен Радев и Негово Светейшество Неофит I, Патриарх Български и митрополит Софийски

„В рамките на инструктивното национално съвещание на ръководството на Министерството на вътрешните работи обсъдихме всички мерки и действия, които сме планирали от днес до провеждането на избори за народни представители на 26 март”, уточни на брифинг след приключване на заседанието министърът на вътрешните работи Пламен Узунов. „С моя заповед е регламентиран ред, по който да бъде осъществяван контакт между ръководните служители на МВР и лидерите на политически сили. С организационна заповед на главния секретар е създаден ред, по който служителите на МВР ще осигурят видимо полицейско присъствие в по-голямата част от денонощието в населените места”, поясни министърът.
По време на съвещанието той отправи благодарности към колегите си за усилената работа през изминалите седмици за повишаване на доверието в полицията. „По-голямата част от хората ни разбраха. Последователни сме в политиката да сме в услуга на гражданите. Именно затова съм разпоредил полицейският състав да е сред хората, да се осигури реално полицейско присъствие, което да гарантира добър обществен ред и сигурност”, заяви Узунов. Той акцентира върху фундаменталния принцип в работата на полицията - политическия неутралитет: Само така можем да спечелим доверието на обществото и хората да вярват, че си вършим добре работата. Нашето присъствие внася спокойствие и сигурност, затова трябва да сме близо до тях и сред тях и да бъдем безкомпромисни с правонарушителите и извършителите на престъпления. „Добре зная проблемите на хората, които работят в МВР. Ще направя всичко, което зависи от мен, за решаването им. Независимо от трудностите обаче, трябва да положим максимални усилия, за да протекат изборите нормално и спокойно. Разчитам на вас”, каза още вътрешният министър.
Главен комисар Георги Арабаджиев, изпълняващ длъжността главен секретар на МВР, който е и председател на Оперативния щаб по гарантиране сигурността на изборите, заяви: „Обнадежден съм от разбирането на колегите и от факта, че осъзнават своята отговорност за мисията в периода до провеждане на изборите за народни представители”. Ние сме готови с организацията да не допуснем нарушаване на обществения ред и най-вече да минимализираме търговията с гласове.
Обръщение към делегатите на Националното съвещание - директорите на главни и на областни дирекции, началниците на районни управления, главните разследващи полицаи от всички структури, директорите на регионалните дирекции „Гранична полиция” и „Пожарна безопасност и защита на населението” в страната - изпрати президентът на Република България Румен Радев. „Служителите на МВР са призвани да гарантират правото на всеки български гражданин да даде свободно гласа си, да възвърнат доверието на обществото в държавността и изрядността на демократичните механизми в България. Разчитам на вашия професионализъм и чувство на дълг. Вярвам, че ще оправдаете доверието на българските граждани”, пише в адреса си президентът Радев.
Думи на подкрепа в „доброполезните трудове, насочени към утвърждаване на обществения мир и сигурност” към служителите на реда изпрати и Негово Светейшество Неофит I, Патриарх Български и митрополит Софийски: „Бог да бъде с вас във всички изпитания и да укрепва усилията ви, допринасящи към още по-стабилното изграждане на честно и справедливо българско общество”.
Слово пред делегатите произнесе акад. Антон Дончев. Речта си за духовността, морала и честта писателят завърши с думите: „Вие участвате в целия живот на нацията, подобно на учителите и съдиите. Защитата на достойнството е свръхзадачата на силите на реда. Пазете достойнството на българския народ. Бъдете живи и здрави”.
Гости на Националното съвещание бяха министър-председателят проф. Огнян Герджиков, заместник министър-председателят и министър на отбраната Стефан Янев, главният прокурор на Република България Сотир Цацаров и заместник-председателят на ДАНС Олег Петков.

 

Кадри от Националното съвещание публикуваме в секцията "Репортажи"

Обръщението на акад. Дончев към участниците в Националното съвещание може да видите тук

Изображения

Водещи новини

Времето