Заместник-министър Милко Бернер участва в министерска конференция на Залцбургсикя форум

Заместник-министър Милко Бернер участва в министерска конференция на Залцбургсикя форум

Форумът се провежда във Варшава

Заместник-министър Милко Бернер участва в Министерската конференция на  Залцбургския форум и групата на приятелите от Западните Балкани и Молдова. Форумът се провежда на 15 и 16 ноември т.г. в столицата на Полша – Варшава. По време на конференцията бе извършен преглед на дейностите в рамките на полското председателство на Залцбургския форум, обсъдени бяха и въпроси, свързани с актуалните предизвикателства пред вътрешната сигурност.

В рамките на разширения формат участниците във форума очертаха настоящите предизвикателства в областта на граничното управление в ЕС и регионите в непосредствена близост, както и приоритетите на бъдещото румънско председателство на ЗФ. Зам.-министър Бернер представи приоритетите на бъдещото Българско председателство на Съвета на ЕС в областта на вътрешните работи, календар на  заседанията на СПВР в рамките на Българското председателство, както и  календар на събитията в България, организирани от МВР.        

Залцбургският форум (ЗФ) е неформална инициатива за сътрудничество в областта на сигурността между група държави членки на Европейския съюз, създадена през 2001 г. по идея на Австрия. Понастоящем във форума участват девет държави от Централна и Източна Европа - Австрия, България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Сътрудничеството се осъществява основно между министерствата на вътрешните работи на деветте държави, като в зависимост от предмета на взаимодействие могат да се включват и други ведомства.

Дейността на ЗФ се осъществява в три основни направления: 1) координиране на позиции и лобиране за общи интереси в рамките на ЕС; 2) регионално сътрудничество по оперативни въпроси; 3) сътрудничество с трети страни (в рамките на това „външно измерение” през септември 2007 г. е създадена Група на приятелите на ЗФ от Западните Балкани и Молдова).

По подобие на Съвета на ЕС, ЗФ се председателства от отделните държави членки на ротационен принцип за период от шест месеца (по азбучен ред). От началото на 2011 г. е възприет и принципът на ЕС за въвеждане на тройки председателства и разработване на 18-месечни работни програми, съобразени с основните предизвикателства на ниво ЕС и в регионален план за дадения период и отчитащи интересите на отделните държави членки на ЗФ и на групата като цяло. В момента се изпълнява петата 18-месечна програма (Унгария, Полша, Румъния) за периода януари 2017 – юни 2018 г.

При необходимост и по инициатива на съответното председателство, се провеждат и срещи на държавите от ЗФ преди заседанията на Съвета ПВР и преди срещите на различните органи и работни групи на Съвета, с цел определяне на въпросите от взаимен интерес, координиране на позициите и разпределяне на задачите по лобиране на ниво ЕС по конкретни въпроси. 

В рамките на ЗФ функционират и работни групи на експертно ниво във връзка с общи инициативи по отделните направления на дейност. Всяко председателство самó определя какви експертни срещи да организира в даден шестмесечен период. Най-активни през годините са работните групи по пътна безопасност, защита на свидетелите и масови мероприятия. В рамките на първите две групи са разработени многостранни споразумения, съответно за сътрудничество в областта на защита на свидетелите (подписано през май 2012 г. от деветте държави, а впоследствие към него се присъедини и Естония) и за улесняване на трансграничното изпълнение на санкции за пътни нарушения (подписано през октомври 2012 г. от България, Хърватия, Унгария и Австрия, като през май 2015 г. четирите държави подписаха и административно и техническо споразумение за прилагане на основното споразумение).

През 2014 г. Австрия предложи провеждането на редовни срещи на генералните директори на полицията на държавите от ЗФ, които да служат като свързващо звено между дискусиите на политическо ниво и експертните срещи по отделните направления на дейност. Останалите държави изразиха принципно съгласие с предложението, като поискаха предвид натоварената програма на генералните директори, срещите да се провеждат или в рамките на министерските конференции на ЗФ, или в рамките на други срещи на полицейските началници на ниво ЕС. Въпреки тези мнения, Австрия организира първата среща на генералните директори на полицията като отделно мероприятие на 19-20 март 2015 г. и като част от подготовката на дискусиите в рамките на министерската конференция. България е единствената държава до момента, която съчета срещата в рамките на своето председателство през 2015 г. с друга инициатива (годишната конференция на Европол в Хага през септември). Същевременно, през юли 2015 и март 2016 инициирахме и домакинствахме в София две извънредни срещи на генералните директори на полицията, посветени на справянето с миграционната криза.

България се включи в работата на ЗФ през 2005 г., непосредствено след подписване на Договора за присъединяване към ЕС, като за първи път участва на министерска среща през юни 2006 г. До момента са осъществени три български председателства – през втората половина на 2007 г., втората половина на 2011 г. и втората половина на 2015 г. Следващото българско председателство е през първата половина на 2020.

 

 

 

Водещи новини

Времето