Двустранни срещи на министър Валентин Радев в рамките на визитата му в САЩ

Двустранни срещи на министър Валентин Радев в рамките на визитата му в САЩ

Министърът проведе разговори с ръководители на Офиса за наблюдение и борба с трафика на хора в Държавния департамент на САЩ, на Агенцията за борба с наркотиците ДЕА и с и.д. секретар по вътрешна сигурност на САЩ

 

В разговор с Джоел Мейбъри, и.д. главен заместник-директор на Офиса за наблюдение и борба с трафика на хора в Държавен департамент на САЩ, министър Радев запозна американската страна с мерките, предприемани от България за борба с трафика на хора. Българският вътрешен министър потвърди силната политическа ангажираност на правителството с противодействието на този вид престъпност. За България тази тема е приоритетна. Както в областта на превенцията, така и в борбата с трафика на хора работим последователно и постигаме сериозни резултати. „Готови сме да продължим открития и конструктивен диалог с Посолството на САЩ в София и да предоставяме необходимите аргументи, които да позволят изваждането на България от група 2 – „Специално наблюдение“ на Доклада на Държавния департамент на САЩ.  Убедени сме, че мястото на България не е в тази група“, заяви министър Радев. Американската страна също потвърди желанието си за редовен и конструктивен диалог и готовност да бъдат отчетени постиженията на българските институции в противодействието на трафика на хора. Подчертано бе значението, което в САЩ отдават на комплексния подход към отделните елементи в борбата с трафика – закрила на жертвите, превенция и наказателно преследване, като за последната област страната ни бе насърчена да работи засилено и активно.

По време на срещата с  ръководството на Агенцията за борба с наркотиците ДЕА бе дадена много висока оценка на двустранното сътрудничество в областта на борбата с трафика на наркотици. Традиционно това е една от сферите с най-активно и резултатно взаимодействие между двете страни. Потвърдена бе готовността да се запази и надгради нивото на информационен обмен и съвместни действия и операции. Домакините увериха министър Радев, че американската страна ще продължи да предоставя техническа помощ и обучения за българските партньори.

В разговор с Илейн Дюк, и.д. секретар по вътрешната сигурност на САЩ, бе изказано задоволство от високото ниво на сътрудничество в областта на вътрешните работи и готовност то да бъде продължено и доразвивано. Радев и г-жа Дюк бяха единодушни, че своевременният обмен на качествена информация е от ключово значение за успеха на предприеманите действия в предотвратяването на терористични действия и в борбата с организираната престъпност.  България и САЩ имат традиционно сътрудничество в тази област и прилагат едни от най-добрите практики в информационния обмен. От американска страна бяха изложени накратко предприеманите мерки в областта на авиационната сигурност, като изключителен приоритет е посочено запазването на възможностите за обмен на ПНР данни с държавите-членки на ЕС. Министър Радев подчерта ангажираността на България по темата и  особено предвид предстоящото Председателство на Съвета на ЕС и изрази убеденост в значението на бързия и качествен обмен на информация. По време на срещата министър Валентин Радев настойчиво постави въпроса за включването на България в безвизовата програма на САЩ. „България не само е подписала, но и прилага на практика всички споразумения за информационен обмен. Като стратегически съюзник и страна, източник на стабилност и сигурност в региона, за нас не е приемливо да има различно третиране на държавите-членки на ЕС. За миналата година е отбелязан и спад в процента на отказани визи. Той потвърди готовността да продължим диалога по този въпрос и подчерта, че очакваме решаването му.

Времето