Задържан е 38-годишен бургазлия, извършвал измами в социална мрежа

Задържан е 38-годишен бургазлия, извършвал измами в социална мрежа

С постановление на Районна прокуратура – Бургас на мъжа, облагодетелствал се с финансови средства, е наложена 72-часова мярка за неотклонение

Подробности за случая оповестиха на брифинг днес директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов, административният ръководител на Бургаската апелативна прокуратура Любомир Петров и заместникът му Йовита Григорова.

Около 95 % от жертвите на извършваните измами са мъже, а сумите които те са изпращали в банковата сметка на обвиняемия М.С. /38 г./ от Бургас са между 10 и 250 евро – съобщи старши комисар Калоянов. По думите му, измамите са извършвани по идентичен начин – чрез профил в сайт за запознанства бургазлията започвал кореспонденция, като използвал профилна снимка на красиво момиче, за да привлича пострадалите. По-късно дискусията между него и жертвите се прехвърляла в социална мрежа, където реално била извършена заблудата. Профилите били на името на „Мария Василева“, както се е казвала и бабата на обвиняемия, тя е била и титуляр на банковата сметка, като по този начин пострадалите били убеждавани, че действително изпращат пари на жена с това име.

Районна прокуратура – Бургас е наложила мярка за задържане за срок до 72 часа на М.С. Той е обвинен за това, че в периода 01.12.2016 г. - 06.06.2017 г., при условията на продължавано престъпление, в Бургас са извършени четири деяния, като посредством интернет приложението за комуникация заблудил, че се намира в Гърция, но желае да се прибере в България, а не разполага със средства за закупуване на билет, както и че телефонният апарат бил повреден и няма пари за ремонта му. Мотивирайки хора по този начин да извършат парични преводи по банкова сметка, е причинил вреда в общ размер на 1282 лева – престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК. Повдигнатото обвинение на М.С. е работно. Съществуват доказателства, че обвиняемият извършва измами схемата още от 2014 г. - съобщи прокурор Петров и добави, че към този момент съществуват данни за около 100 души, които са били измамени от обвиняемия през последните повече от 2 години, а общата сума, от която той се е облагодетелствал е минимум 40 000 лева.

Вече е направено искане за разкриване на банковата тайна спрямо обвиняемия, тъй като е много вероятно той да има и други сметки в различни банки. Работи се и по въпроса, че възможни измами са били извършени от обвиняемия, но по друга схема.

Прокурор Петров и старши комисар Калоянов призоваха хората да не се предоверяват на благотворителни кампании, провеждани от частни лица, които имат за цел да злоупотребят с вроденото чувство за състрадателност на българина, а да сигнализират органите на МВР и прокуратурата, които много лесно могат да проверят дали става дума за измама или не. Двамата подчертаха, че измамите в интернет пространството значително нарастват през последните години и обществото трябва да бъде все по-бдително.

Районна прокуратура – Бургас е внесла в съда искане за определяне на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо М.С.

 

 

Времето