Министър Валентин Радев взе участие в Министерската среща ЕС-САЩ в областта „Правосъдие и вътрешни работи”

Министър Валентин Радев взе участие в Министерската среща ЕС-САЩ в областта „Правосъдие и вътрешни работи”

 

В рамките на официалната си визита във Вашингтон министърът на вътрешните работи Валентин Радев, в качеството си на представител на предстоящото председателство на Съвета на ЕС, взе участие в Министерска среща ЕС-САЩ в областта „Правосъдие и вътрешни работи”. От страна на ЕС във форума участваха комисарите по миграция, вътрешни работи и гражданство и по сигурността - Димитрис Аврамопулос и Джулиън Кинг, както и министърът на вътрешните работи на Естония Андрес Анвелт. Домакините бяха представени от главния прокурор на САЩ Джефри Сешънс и Илейн Дюк – изпълняваща длъжността секретар по вътрешната сигурност.

По време на дискусиите бе потвърдена значимостта на дългогодишното партньорство между САЩ и ЕС за справяне с общите заплахи пред сигурността, както и на практическите резултати от това сътрудничество.

Страните обсъдиха общите си усилия за противодействие на споделената заплаха от тероризъм. Фокус бе поставен върху важността на оперативното сътрудничество и ефективния обмен на информация. Подчертан бе напредъкът в прилагането на общи мерки за противодействие на заплахата от тероризъм и за повишаване на глобалните стандарти за авиационна сигурност. Сред дискутираните теми бе въпросът за финансирането на тероризма и противодействието на изпирането на пари.

ЕС предостави актуална информация за засилените мерки за противодействие на използването на Интернет за терористични цели в рамките на Интернет форума на ЕС. ЕС и САЩ се обединиха около необходимостта от съвместна борба с киберпрестъпността и в този контекст отбелязаха заключенията на провелия се наскоро диалог ЕС-САЩ по въпросите на киберсигурността.

Приветствани бяха практическите резултати от съвместни операции на ЕС и САЩ по противодействие на производството и разпространението на наркотични вещества.

Двете страни се договориха да продължат регулярния диалог с оглед взаимното предоставяне на актуална информация относно развитието в законодателната и съдебната сфера. ЕС и САЩ отбелязаха напредъка на съвместните усилия за постигането на реципрочен безвизов режим при съответните законови рамки.

По време на работната си визита в САЩ министър Валентин Радев проведе среща с Робърт Патерсън – администратор на Агенцията за борба с наркотиците в САЩ /DEA/. Двамата отчетоха постигнатия открит диалог и ефективно оперативно взаимодействие. Министър Радев даде висока оценка за работата на офиса на ДЕА в София, ангажираността към двустранното сътрудничество и обмена на информация по конкретни оперативни случаи. Той отправи благодарност за предоставяното от американска страна през годините съдействие по отношение на техническа подкрепа и обучения. 

По време на разговорите бяха отбелязани съществуващият обмен на информация и провежданите съвместни международни операции за противодействие на наркопроизводството и наркоразпространението. Страните изразиха готовност за продължаване на доброто взаимодействие.

Времето