На ГКПП Илинден се проведе учение за реакция при незаконен внос на ядрен материал

На ГКПП Илинден се проведе учение за реакция при незаконен внос на ядрен материал

Междуведомствено учение за дейността на длъжностните лица и екипите за реагиране при откриване на незаконен пренос на радиоактивен материал в зоната на граничен пункт се проведе днес на ГКПП Илинден. В него участваха представители на ГД „Гранична полиция“, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, ДАНС, Агенцията за ядрено регулиране, Националният център по радиобиология и радиационна защита  към МЗ, както и представители на Департамента по енергетика на САЩ.

Целите на симулацията бяха свързани с оценка на готовността за реакция, взаимодействие и оперативна координация между компетентните държавни органи, както и проверка на съществуващите механизми и процедури  при откриване на нелегален пренос на радиоактивен материал през ГКПП. По сценарий на учението бяха проведени координирани действия със „задържане“ на трима мъже при опит да внесат с микробус два радиоактивни източника от Гърция. Извършени бяха и измервания за радиация на лицата, автомобила и района. По случая бе образувано досъдебно производство.                           

Учението се проведе с подкрепата на програмата „Втора линия на защита“, реализирана по силата на Меморандума за разбирателство между Министерството на вътрешните работи на Република България и Департамента по енергетика на Съединените американски щати за сътрудничество в предотвратяването на незаконния трафик на ядрени и други радиоактивни материали.