Министър Радев: Основната цел е да намалим жертвите на пътнотранспортни инциденти наполовина

Министър Радев: Основната цел е да намалим жертвите на пътнотранспортни инциденти наполовина

Вътрешният министър взе участие в общественото обсъждане на новите проекти на Закон за движението по пътищата, на Закон за водачите на моторни превозни средства и на Закон за пътните превозни средства

Основната цел, която се преследва, е да се намалят жертвите на пътнотранспортни инциденти наполовина, каза преди началото на дискусията министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той поясни, че работата по трите проекта, единият, от които ангажира МВР, а другите два – МТИТС и МРРБ, е започнала през месец август миналата година. В работната група са участвали представители на трите министерства. В състоялото се днес обществено обсъждане на проектите участваха заместник министрите Красимир Ципов, Ангел Попов и Валентин Йовев , народни представители, експерти и журналисти.  

„Основната задача, която преследваше работната група, разделяйки сегашното законодателство на три законопроекта – за движение по пътищата, за превозните средства и за водачите на моторни превозни средства, бе да създаде една по-стабилна уредба. Ние смятаме, че трябва да се уредят изискванията към пътните превозни средства, водачите, правилата за движение по пътищата, компетентностите на контролните органи, отговорността на участниците в движението, принудителните административни мерки и наказанията спрямо нарушителите“, поясни Красимир Ципов, който е и ръководител на работната група.

Проектите могат да бъдат разгледани в интернет страницата на МВР на адрес: https://www.mvr.bg/министерството/за-министерството-на-вътрешните-работи/нормативна-уредба/проекти-на-нормативни-актове/законопроекти, както и на  страниците на МТИТС и АПИ. Експертите и неправителствените организации могат до 4 май да отправят предложения по тях на електронната поща на Дирекция „Правна“ в МВР  - [email protected].

Времето