Зам.-министър Деница Николова: Чрез ЕФСИ могат да се финансират проекти в рамките на Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие

Зам.-министър Деница Николова: Чрез ЕФСИ могат да се финансират проекти в рамките на Интегрираните планове за градско възстановяване и развитие

Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) насърчава публично-частното партньорство и дава възможност за привличане на средства за осъществяването на дългосрочни едромащабни инвестиции, както и за реализацията на проекти с висока добавена стойност и генериращи приходи. Това заяви зам.-министър Деница Николова на конференция „Оптимизиране на потенциалните ползи от европейските стратегически инвестиции. Нови възможности за бизнес в България и Балканския регион“, организирана от от Българска асоциация на архитектите и инженерите консултанти.

Европейският фонд за стратегически инвестиции подкрепя регионалната политика на макро ниво. 249 проекта в 26 страни са одобрени за финансиране чрез него, като най-голям процент от тях са в енергийния и транспортния сектор, съобщи още зам.-министър Николова. Тя обясни, че сред основните изисквания за финансиране на проекти чрез Стратегическия фонд е те да бъдат в съответствие с основните политики на ЕС, да имат реален ефект върху икономиката и да докажат своята икономическа и техническа жизнеспособност. Очакваме да се възползваме от възможностите, които Фонда предоставя, за осъществяването на национално значими проекти чрез публично-частно пратньорство. Приоритет за правителството е развитието на пътната мрежа в Северна България, където социално-икономическите показатели са особено слаби. В това число са проектите за изграждане на ключови пътни направления като Видин-София, Русе-Велико Търново, София-Калотина, като за тях ще търсим финансиране по един или друг начин. Друга приоритетна област за правителството, в която държавата ни ще потърси подкрепа чрез ЕФСИ, е енергийната ефективност, заяви още тя.. 
Зам.-министър Николова информира, че България подготвя големи проекти и на ниво общини, с които цели да привлече частни инвеститори за осъществяване на мащабни проекти в градовете, такива като проектите за Интегриран градски транспорт, проекти за подобряване на градската среда и развитие на зоните с икономически потенциал. Тя обясни, че ЕФСИ може да бъде допълнителен източник на средства, освен оперативната програма „Региони в растеж“, чрез който да се реализират проекти в рамките на Интегрираните планове за възстановяване и развитие на градовете. За разлика от оперативната програма, която има пряк ефект върху градовете, но е с лимитирани бенефициенти и ресурс, ЕФСИ дава възможност за повече гъвкавост, тъй като функционира чрез финансови инструменти, обясни тя.
Като ключови стъпки за подобряване на процеса по финансиране на проекти с публични средства Деница Николова изтъкна намаляването на административната тежест и повишаването на прозрачността и комуникацията с потенциалните и реалните бенефициенти.
 

Водещи новини

Времето