Продължава гасенето на пожара край тополовградските села Присадец и Маточина

Продължава гасенето на пожара край тополовградските села Присадец и Маточина

 

Тази сутрин военнослужещи от хасковското поделение се включиха в гасенето на големия пожар край тополовградските села Присадец и Маточина, пламнал вчера по обяд. 34-мата униформени с техника се включват в подкрепа на екипите от пожарникари, горски служители и доброволци, които от вчера се опитват да овладеят пламъците в труднодостъпния регион. Пожарът обхвана над 1000 декара площ в пограничния район. Изпепелени са сухи треви, храсти и лесонепригодни площи. Няма застрашени населени места, няма опасност за хората и селскостопанската продукция.

В усилията за овладяване на огъня участват 8 пожарни автомобила, 2 автомобила с висока проходимост и 30 служителя на РДПБЗН – Хасково, 3 автомобили  с висока проходимост на ДГС – Тополовград, 17 служители от ГД „Гранична Полиция” с 5 високопроходими автомобила, доброволен отряд от Свиленград. Усилията по ограничаване на пожара продължиха през цялата нощ.

Пожарът при село Сакарци бе локализиран още снощи. Там са оставени дежурни екипи, за да контролират района. Пламъците унищожиха 800 декара площи.

За днес в почти цялата Хасковска област е обявена екстремална опасност за пожари.

След пожара в местността Манчева бахча в тополовградското с. Хлябово е възникнал пожар, при който горяха сухи треви и храсти, екипите от РУ-Тополовград  установили, че пламъците са възникнали вследствие на почистване на ниви за пасища. На място са открити 2 трактора, собственост на 45-годишен тополовградчанин. Образувано е досъдебно производство.

 

Водещи новини

Времето