Заместник-Министър Сачева: Образованието Е Универсалният Отговор На Бъдещите Предизвикателства

Заместник-Министър Сачева: Образованието Е Универсалният Отговор На Бъдещите Предизвикателства

„Има глобален политически консенсус, че образованието е универсалният отговор на всички бъдещи предизвикателства. Независимо дали става дума за професии на бъдещето, дигиталната трансформация на обществата, възможностите на изкуствения интелект, фалшивите новини, климатичните промени или сигурността. Винаги отговорът е повече инвестиции и промени в образованието“. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време на XVI издание на Световния форум за образование в Лондон. Събитието събра министри и заместник-министри на образованието от 95 държави.

По думите на Сачева ефективното приложение на политиките изисква активно сътрудничество на учителите, семействата, учениците и цялото общество, както и насърчаване на иновациите в образователния процес и на уменията за учене през целия живот. Тя се включи в обсъждането на теми като финансирането, основано на образователни резултати, и анализ на данните от образованието.

Като част от Световния форум за образование ще се проведе и изложението BETT, в което участват над 800 представители на бизнеса, 103 образователни стартъп компании и над 34 000 представители на образователните общности в различните страни. България ще бъде представена от директори на училища, експерти от Министерството на образованието и науката и социални партньори.

Водещи новини

Времето