Районна прокуратура - Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за документно престъпление

Районна прокуратура - Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за документно престъпление

Районна прокуратура - Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за документно престъпление.

         Обвинението срещу А. Н. е за това, че на неустановен ден през периода 01.01.2018 г. – 12.02.2018 г. в гр. Плевен преправил съдържанието, като собственоръчно изписал своите имена на  официален документ – трудова книжка от дата 05.08.1972, издадена на Н. Г. от ДАТ „Автостопанство” – гр.Плевен, и на  официален документ – трудова книжка №85 от дата 01.02.1968 г. издадена на Н. Г. от ДМЗ „Вапцаров”-гр.Плевен, с цел да бъдат използвани - престъпление по чл.308 от НК.

          А.Н. не упражнявал каквато и да е трудова дейност, но на неустановен ден, придобил две трудови книжки, издадени на името на Н.Г.

На  12.12.2017г., обвиняемият навършил пенсионна възраст. Поради това, че нямал осигурителен стаж, решил посредством подправка на документи да докаже, че спрямо него съществува необходимия стаж за придобиване право на пенсия. На неустановен ден през периода 01.01.2018г.- 12.02.2018г. преправил съдържанието на двата официални документа – трудови книжки, издадени на Н. Г. от ДМЗ „Вапцаров”- гр.Плевен и от ДАТ „Автостопанство 2”- гр.Плевен, като изписал собственоръчно имената си на няколко страници.

       На 12.02.2018 г. в гр. Плевен, пред Национален осигурителен институт, Териториално поделение - гр. Плевен, обвиняемият предоставил набор от необходимите документи  за пенсиониране, между които и двете трудови книжки. При извършена проверка било установено, че в две от предоставените от обвиняемия трудови книжки „има груби корекции върху името на притежателя им”.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.