България и Тайланд активизират двустранните си отношения

България и Тайланд активизират двустранните си отношения

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря в Брюксел с тайландския си колега  Дон Прамудвинай. Срещата – първа на ниво външни министри на двете страни от 2012 г. насам, се състоя в контекста на министерската среща ЕС-АСЕАН, която се проведе в белгийската столица. От 1 януари 2019 г. Кралство Тайланд пое председателството на АСЕАН.

Министрите Захариева и Прамудвинай обсъдиха широк кръг от двустранни въпроси и теми от международния дневен ред. Двамата първи дипломати се обединиха около мнението, че ще работят за задълбочаване на двустранните контакти между България и Тайланд, които се основата на традиционно приятелство между двата народа. Първа конкретна стъпка в тази посока ще бъде провеждането на политически консултации между външните министерства. 

Екатерина Захариева представи сферите, в които е възможно сътрудничество между бизнеса от двете държави, сред които високите технологии, а министър Прамудвинай изтъкна, че за допълнителното увеличаване на българските туристи в неговата страна би допринесло и евентуално откриване на директна самолетна линия.

Активизирането на политическия диалог трябва да даде стимул на бизнеса в двете страни да използва все още нереализирания потенциал за икономическо сътрудничество. Със своето стратегическо положение в сърцето на Балканския полуостров България е естествена връзка между Европа и Азия. Отлични възможности за сътрудничество съществуват и в сферата на туризма, който е един от най-динамично развиващите се сектори в България. Предвид големия брой български туристи, които ежегодно посещават Тайланд, двамата министри обсъдиха и възможността да бъде възобновена дейността на закритото преди 8 години българско посолство в Банкок.

Паралелно с развитието на двустранните отношения сме готови да допринесем и за развитието на сътрудничеството между ЕС и Тайланд, подчерта министър Захариева. Оценяваме усилията за провеждане на парламентарни избори в Тайланд през пролетта, които ще бъдат важна стъпка за гарантирането на стабилност и просперитет на страната.

Водещи новини

Времето