Декларация на Националния координатор за борбата с антисемитизма Георг Георгиев

Декларация на Националния координатор за борбата с антисемитизма Георг Георгиев

В качеството си на национален координатор за борба с антисемитизма, остро осъждам извършеното на 19 януари, по време на Шабат, нагло посегателство срещу сградата на Софийската синагога. Това действие, характеризиращо се с абсолютна липса на уважение към религиозен храм, част от културната среда на нашата столица, но най-вече към нашите сънародници - евреи, се отличава с дързостта на своя извършител. Подобен акт на нетолерантност и омраза, особено в навечерието на Международния възпоменателен ден в памет на жертвите на Холокоста, е абсолютно недопустим. През годините на своето съществуване синагогата в София е един от символите на българската толерантност и зачитане на религиозните убеждения на българските граждани с еврейски произход. През ноември 2018 г. България бе приета за пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста, с което страната ни пое ангажимент да се бори и противопоставя на всички актове на антисемитизъм, резултиращи в престъпни действия на омразата и физически посегателства.

 

Българското правителство ще продължава да полага систематични усилия за създаването на среда, освободена от подобни дръзки актове на нетолерантност. Очаквам компетентните институции да предприемат незабавни мерки по бързото установяване на извършителя, който да понесе последствия за извършения акт на омраза, както и да предприемат всички мерки от своя компетентност за  предотвратяване на подобни действия в бъдеще и за гарантиране на сигурността на еврейската общност и нейната собственост.

 

Подобни действия не трябва да бъдат подминавани с мълчание, на тях следва да се отговоря колективно, защото никой от нас не е защитен срещу проявите на нетолерантност и налагането на неприемливи за нашето общество виждания. Борбата с антисемитизма няма разделителни линии.

 

Времето