Над 7000 Участници Ще Се Включат В Маскарадните Игри На Фестивала „Сурва” В Перник Тази Година

Над 7000 Участници Ще Се Включат В Маскарадните Игри На Фестивала „Сурва” В Перник Тази Година


„През 2015 г. със съдействието на Министерството на културата народният празник Сурова в Пернишко бе вписан в Представителния списък на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. Но по-важното е, че този любим в страната ни обичай, част от българската фолклорна традиция, е вписан в сърцата на поколения българи. Наистина си заслужава да посетите град Перник и да преживеете магията на Сурва”. Това заяви  зам.-министърът на културата Румен Димитров по време на традиционната пресконференция в галерия „Средец” по повод предстоящия 28-и Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ 2019 г. В пресконференцията взеха участие още кметът на Община Перник д-р Вяра Церовска и зам.-кметът Севделина Ковачева, директорът на Регионалния исторически музей Венцислава Крумова.

 Кметът д-р Церовска благодари на Министерството на културата за оказаното съдействие при организиране на събитията. Тя разказа, че ритуалът „Сурва” вече е излязъл и извън България, като Фестивалът е представен чрез фотоизложба в Чикаго.

Сурвакарите от групата на кв. „Бела вода“, Община Перник, направиха кратка демонстрация на обичая.

28-ят Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” 2019 ще се проведе под патронажа на министъра на културата Боил Банов на 25, 26 и 27 януари в Европейската столица на сурвакарските игри - Перник. Тази година над 7000 участници ще се включат в събитието, което е нов рекорд в историята на Фестивала.

Пълната програма с изявите и инициативите на „Сурва 2019” можете да намерите на интернет страницата на Фестивала.

 



Времето