Министър Лиляна Павлова: В сътрудничество със Столична община продължават инвестициите за довършване на околовръстното шосе на София

Министър Лиляна Павлова: В сътрудничество със Столична община продължават инвестициите за довършване на околовръстното шосе на София

 В сътрудничество със Столична община продължават инвестициите за довършване на околовръстното шосе на София. Това коментира пред журналисти министърът на регионалното развитие и благоустройството (в оставка) Лиляна Павлова. „Направихме много със строителството на Северната, Южната и Западната дъга. Сега трябва да завършим продължението на Южната дъга, връзката с кв. „Горна Баня“ и АМ „Люлин“, за да се завърши проекта“, посочи Павлова. Тя бе категорична, че ще настоява пред следващите правителства да продължат с осигуряване на инвестициите, приоритетно за кръстовището на няколко нива при Горубляне и връзката към АМ „Тракия“ и „Хемус“ с Южната дъга и АМ „Люлин“.


Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка коментира още, че до няколко седмици ще бъде избран строителят на двете отсечки от АМ „Хемус“ – между Ябланица и Боаза и Белколопитово - Търговище. „Това са две важни отсечки, защото магистралата е национална кауза. Ако искаме Северна България да се развива, а не да се обезлюдява, магистралата трябва да е  безпорен приоритет. Ние проведохме всички процедури по проектиране и избор на изпълнители и сме готови да започнем строителството. Ще настояваме следващото правителство още през пролетта на 2017 г. да започне работа и да не отлага строежа“, категорична бе Павлова. 

АМ „Струма“ също се строи от двете страни на Кресненското дефиле, коментира Павлова. По думите й през 2017 г. усилията трябва да са насочени към избора на трасето през дефилето и провеждане на процедурите, защото ако през  2018 г. не започне строителството на отсечката, губим финансирането от ЕС.

Другият топ приоритет е доизграждането на четирилентовото трасе между Бургас и Слънчев бряг, с обходите на Ахелой и Поморие, добави Павлова. Там също има избрани изпълнители, осигурено авансово финансиране и още напролет може да започне инвестицията. Още 100 млн. лв. допълнително са осигурени в бюджета на АПИ за догодина с приоритет ремонт на пътищата в Северна България, информира министърът.  Тя подчерта, че средствата ще се вложат в проекти за цялостно преасфалтиране и превантивен ремонт на пътищата. Новата политика на МРРБ и АПИ е да се избягват кръпките по пътищата, тъй като методът е неефективен, както технологично, така и финансово.

Времето