Раздадоха карнетите на инкасаторите в ЧЕЗ

Раздадоха карнетите на инкасаторите в ЧЕЗ

Заплащането на сметките за електроенергия от потребителите, чийто срок на плащане е след 26 юни 2007 г., се отлага за периода 16-31 юли 2007 г

Тази сутрин точно в 8.00 часа инкасаторите в трите електроразпределителни дружества с мажоритарен собственик ЧЕЗ получиха карнетите за района, за който отговарят и по един червен химикал, за да въведат актуалните показания по стари цени. Димитър Радев от кв. Западен парк, община Красна поляна е първият отчетен клиент в столицата. Поради промяната в цените на електроенергията, която бе одобрена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и влезе в сила от днес, всички 2 000 000 електромера в Западна България ще бъдат отчетени извънредно в периода 01.07 – 10.07.2007 г. Това извънредно отчитане се извършва в съответствие с Общите условия на договорите за продажба на електроенергия, според които при повишаване на цената на електроенергията дружествата трябва да започнат да отчитат показанията на електромерите от датата, от която влиза в сила промяната. Извънредното отчитане има за цел да се защитят интересите на потребителите и да се гарантира, че периодът, в който е била в сила по-ниската цена на електроенергията, ще бъде отразен в техните сметки.

Временната промяна на редовния график на отчитане на потреблението на електроенергия е свързана и с промяна в сроковете за погасяване на сметките за месец юни. След извънредното отчитане периодът за заплащане на сметките ще бъде от 16 до 31 юли 2007 г за всички клиенти в Западна България, а не разделен на пет периода в рамките на месеца както досега. Освен това, за да не се начислява повече от едно плащане за електроенергия месечно, за клиентите, чиито срок за погасяване на сметките за електрическа енергия е след 26 юни 2007 г., плащането също се отлага за 16-31 юли 2007 г. За клиентите с променен срок на плащане няма да бъдат начислявани лихви и няма да бъде преустановявано електрозахранването вследствие на неплатени сметки през периода 26 юни - 31 юли 2007 г. За всички останали клиенти редовният график за плащане остава непроменен, a сметките от извънредното отчитане следва да бъдат заплатени в периода от 16 до 31 юли 2007 г.

Извънредното засичане на консумацията на електроенергия означава, че за някои клиенти сметките ще бъдат за по-дълъг или по-кратък период от обичайните 30 дни. За клиентите, които след въвеждането на непрекъснато отчитане на електроенергията попадат в III, IV и V период (и последно техният електромер е бил засечен между 12 и 31 май 2007 г.) сметките за месец юни ще са малко по-високи, поради удължения период на отчитане. За клиентите в I и II период, отчетени последно между 1 и 12 юни 2007 година, сметките ще бъдат по-ниски поради скъсения срок на отчитане през месеца.

След извънредното отчитане електроразпределителните дружества ще възстановят редовния график на непрекъснато едномесечно отчитане.

ЧЕЗ Електро България напомня, че консумацията може да бъде проверявана и да се контролира ежедневно от всеки клиент на компанията чрез проверка на показанията на електромера. Всеки клиент може да направи справка за консумираната електроенергия, ако има съмнения, че тя не е отчетена правилно и да поиска корекция на своята фактура в случай на установено неправилно отчитане.

Срокът на следващото отчитане и заплащане ще бъде отбелязан на фискалния бон, получен при заплащане на сметката. Допълнително, информация относно срока за следващото плащане клиентите могат да получат в най-близкия им Център за клиенти, в сайта www.cezelectro.bg или чрез zaklienta@cez.bg