Трите разпределителни компании се сливат в една

Трите разпределителни компании се сливат в една

Целта е оптимизиране на дейността на трите електроразпределителни дружества на територията на Западна България, подобряване на тяхното управление и постигане на по-висока ефективност.

В резултат на структурните промени е възможно да има съкращения. Техният брой е определен след подробен анализ на организацията на работа в дружествата след въвеждането на процесно-ориентираната структура, както и въвеждането на нови стандарти за брой обслужвани съоръжения и/или потребители от един служител и осигуряване на справедлива и равномерна натовареност на персонала в трите дружества.

Припомняме, че през месец май тази година в трите електроразпределителни дружества беше въведена еднаква организационна структура. Всички дейности бяха централизирани и оттогава те се управляват от общи за трите дружества дирекции. Целта на уеднаквяването беше да се осигурят условия за равнопоставено обслужване на клиентите в Западна България и да се въведат единни мерки по поддържане и развитие на мрежата. Майските структурни промени постигнаха профилиране на дейностите, по-добър контрол върху качеството на работа, въвеждане на ясни права и отговорности на всички нива и специализиране на работниците и служителите.

Настоящите структурни промени се основават на стратегическо решение на ръководството на ЧЕЗ за обединяване на технически райони с цел по-ефективно използване на трудовите ресурси и техническата база. Промените в дистрибуцията се основават и на очакваното повишение на продуктивността в резултат от въвеждане на централизирана клиентска информационна система и на направените инвестиции в средствата за производство.

Подборът на работниците и служителите, чиито трудови договори ще бъдат прекратени, ще се основава на обективни и съгласувани със синдикатите критерии, като степен на образование, квалификация и/или правоспособност, ниво на изпълнение на възложената работа и други.

Предвижданите съкращения на реално заетите служители и работници в дистрибуцията са 397. Общо, в трите електроразпределителни дружества в момента работят 3 416 души. В същото време в обединената разпределителна компания ще се открият близо 50 нови работни места. Допълнително, други 84 нови работни места ще се открият и в ЧЕЗ България.

Работниците и служителите, чиито трудови договори ще бъдат прекратени в резултат на структурните промени, ще получат предложение да кандидатстват за новите работни места в рамките на групата. В случай на отказ, ще им бъде предложено обезщетение в съответствие с предварително приета и одобрена от синдикатите Програмата за прекратяване на трудовите правоотношения. Допълнително, спазвайки социално-отговорната си политика, компанията ще предложи съдействие и обучение за намиране на нова работа извън групата.

Новата разпределителна компания ще се казва ЧЕЗ Разпределение България и ще поддържа електроразпределителната мрежа на територията на Западна България. Компанията ще продължи политиката на инвестиране в развитието на мрежата и подобряване на качеството на доставката.

Част от приоритетите ще бъдат автоматизацията на оборудването, което ще доведе до намаляване на времето на аварийните прекъсвания. Като пример може да се посочи новата възлова станция край Панчарево в София, която в края на септември ще премине на телеуправление и ще заработи автоматизирано. Това ще подобри качеството на доставяната електрическа енергия в Кокаляне, Пасарел и Панчарево. Съоръжението ще разпределя електрическата енергия на средно напрежение към шест електропровода. Така евентуалното прекъсване на единия от шестте извода няма да се отразява на останалите пет. Това ще скъси значително времетраенето на прекъсванията за локализиране на повредените участъци, както и броя на превключванията.

От януари до края на юни 2007 г. в Западна България са инсталирани близо 1300 километра новиелектропроводи (както кабелни и въздушни СрН, така и НН)с цел намаляване честотата и времетраенето на прекъсванията по мрежата. Компанията продължава политиката си голитевъздушни проводници да се подменят с усукани проводници, които не се влияят от атмосферните условия. През същия период на мрежата на електроразпределителните дружества „Столично”, „София Област” и „Плевен” са монтирани 137 хиляди нови електромера. От тях 103 хиляди са изнесени на границата на собственост, а 34 хиляди са подменени в рехабилитирани табла в жилищни кооперации. Броят на новите електромери, монтирани в столицата е близо 70 хиляди. Подмяната се прави паралелно с ремонт на мрежите НН

Времето