ЧЕЗ подготвя съоръженията си за зимния сезон

ЧЕЗ подготвя съоръженията си за зимния сезон

До момента са положени над17 000км. нови кабели средно и ниско напрежение. В трафопостовете са подменени над 540 трансформатора и са подобрени 750 заземления. В мрежата ниско напрежение са подменени и близо122 000метра рекордоманни отклонения. Като част от подготвителната кампания, дружествата са осигурили инеобходимите материали за авариен резерв през зимния сезон: стълбове, проводници, силови и измервателни трансформатори,комутационна апаратура, трансформаторно масло и др.

В резултат на извършената работа дружествата отбелязват намаляване на броя на авариралите съоръжения в електроразпределителната мрежа на Западна България през първото полугодие на 2007 г.в сравнение със същия период на 2006 г. Авариите на въздушната мрежа през първата половина на тази година са намалели с 13% до 822. Същата тенденция се наблюдава и при трафопостовете, където броят на авариралите съоръжения е 435, което е с 10% по-малко в сравнение с 2006 г. При кабелната мрежа авариите също са намалели до 807, от 815 през миналата година.

През третото тримесечие намаляването на броя на авариите е още по-ясно изразено. Авариралите съоръжения във въздушната мрежа са 260 - 46% по-малко в сравнение със същия период на 2006 г. При трансформаторните постове авариите са намалели с 38% до 235. Единствено в кабелната мрежа статистиката показва повишаване с 12% спрямо 2006 г., като броят на авариите през третото тримесечие на 2007 г. е 653. Нарастването на повредите по кабелните линии средно напрежение е следствие от строителния бум в столицата, заради който броят на изкопните работи прогресивно нараства.

За отстраняването на аварии ЕРД Столично, ЕРД София област и ЕРД Плевен осигуряват денонощно дежурство с над 800 души персонал, снабден с всички необходими материали и оборудване,както и с ново защитно работно облекло.

За нормалната работа на електроразпределителните съоръжения през зимния сезон и за намаляване на авариите,ЧЕЗежегодно извършва задължителна профилактика, коятовключва:

  • Обход и проверка на съоръженията втрансформаторните постовете - долива се масло на трансформаторите, монтират се вентилни отводи за защита от атмосферни и комутационни пренапрежения, проверява се и се подобрява състоянието назаземителните инсталации.
  • Обходи и върхови ревизии на кабелните и въздушните електропроводи - притяхсе отстраняват възможните причини за евентуални аварии.
  • Почистване на трасетата на въздушните електропроводи-при почистването се подобряват и техническите показатели на електропроводите (заземления, изолация и др.)
  • Почистване на трасетата по мрежите ниско напрежение - монтират се нови стоманобетонни стълбове, подменят се остарели кабели, подобряват се съществуващите и се монтират нови заземители, подменят се рекордоманите с повредена изолация.

Електроразпределителните дружества на ЧЕЗ поддържат и 24 часовиаварийни телефони, кактои информационнателефонна линия 0 700 10 010 за територията на цяла Западна България с работно време от 8.0 до 22.00 ч. на цената на един градски

Времето