От април ЧЕЗ започва да изпраща информация за първите равни месечни вноски за електроенергия

От април ЧЕЗ започва да изпраща информация за първите равни месечни вноски за електроенергия

От края на миналата седмица ЧЕЗ изпраща до клиентите си фактурите заедно с информация за тримесечното отчитане.

Освен обичайната информация за консумираната през предходния месец електроенергия, фактурите ще съдържат и допълнителни данни, свързани с предстоящото въвеждане на тримесечно отчитане на електромерите от началото на май. Във фактурите ще бъдат посочени:

  • срок за следващо отчитане – кога ще бъде отчетен електромерът за първи път при въвеждане на тримесечен график – през месец май, юни или юли;
  • стойностите на първо и второ месечно плащане в зависимост от датата на следващото отчитане:
    • ако отчитането е през юлище има информация за стойността на две месечни вноски - за месеците май и юни;
    • ако отчитането е през юни ще има информация за стойността една месечна вноска - за месец май;
    • ако отчитането е през май няма да има информация за стойността на месечни вноски, тъй като отчетът е през май;
  • сроковете за плащане на двете месечни вноски;
  • срокове за прекъсване при неплатени задължения.

Равните месечни вноски са изчислени въз основа на формула, публикувана в Общите условия на “ЧЕЗ Електро България”, която отразява индивидуалното потребление и сезонността.С цел защита интересите на потребителите Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е утвърдила ограничаване на количествата електроенергия за формиране на равните месечни вноски до 100 % от количествата електроенергия, потребени през същия период на потребление една година назад. Друго ограничително условие касае случаите, в които стойността на равните месечни вноски е по-малка от два лева (без ДДС). Тогава потребителят няма да дължи равни месечни вноски (т.е. заплаща само стойността на изравнителната фактура).

Битовите клиенти ще получават фактура веднъж на три месеца, след отчитане на показанията на електромера, а стопанските всеки месец.

ЧЕЗ въвежда тримесечно отчитане от началото на май 2008 г. за всички битови клиенти (1.9 милиона домакинства) и за част от стопанските си потребители (около 60 000 малки фирми). Това означава, че за първите два месеца ще бъдат формирани две равни месечни сметки, изчислени съобразно индивидуалното потребление на всеки клиент и сезонността, а на третия месец, след отчитане на електромера, потребителят ще получава изравнителна фактура. Както и досега плащането на сметките за консумирана електроенергия ще става всеки месец.

В случай, че сумата от двете равни месечни вноски надвишава изравнителното

задължение, разликата ще бъде приспадната от следващото задължение или ще бъде възстановена до 5 дни при писмена заявка в Център за обслужване на клиенти.

Във връзка с въвеждането на тримесечното отчитане, ЧЕЗ постепенно увеличава броя на служителите, които работят на денонощната информационна телефонна линия – 0700 10 010. Клиентите на компанията ще могат да получават информация за графика на отчитане и сроковете за заплащане на консумираната електроенергия и по следните начини: в своята индивидуална фактура за месеца; на интернет адрес www.cezelectro.bg;в Центровете за клиенти, които са 31 на територията на Западна България.

CEZ Electro