ТЕЦ Варна осигури 638 000 МВТЧ електроенергия от януари до март 2008 г.

ТЕЦ Варна осигури 638 000 МВТЧ електроенергия от януари до март 2008 г.

За 2008 г. ТЕЦ Варна планира да произведе 4.8 млн. МВтч електрическа енергия. Този план, в пълния му обем, най-вероятно няма да бъде изпълнен с оглед на неблагоприятните условия на работа, които определя регулаторът.

ТЕЦ Варна има шест блока с обща инсталирана мощност от 1260 MВт, като три от тях са предназначени за студен резерв и се активират в случай на недостиг на електроенергия в енергийната система на България.

Електроцентралата е в добро техническо състояние. Вече са нормализирани и доставките на въглища.В настоящия момент електроцентралата разполага с около 400 хил. тона въглища и е подготвена за работа на пълна мощност. Въпреки това работи на технологичния минимум – 1 блок, за да бъдат намалени загубите от продажбата на електрическа енергия, настъпили в резултат на цената, определена от регулатора към 01.07.2007 г., която не покрива производствените разходи.

„До този момент не сме получили отговор на молбата ни за корекция на регулираната цена за вътрешния пазар, подадена в ДКЕВР на 18.12.2007 г. Молбата беше подадена с оглед на увеличените цени на суровините на световния пазар и съответното повишение на цените на въглищата, внасяни от Украйна, Русия и Виетнам. Досега загубите достигнаха

20 лв. за всеки МВт, продаден на вътрешния пазар. Стремим се да компенсираме частично загубите си чрез износ в размер на 60 МВт”,съобщи Ян Вавера, председател на борда на директорите на електроцентралата.

Ръководството на ТЕЦ Варна започна разработването на проект за изграждане на нов парогазов блок с мощност 880 МВт. Вече е подадено заявление за присъединяване на блока към електроенергийната система на страната и се водят преговори за осигуряване на дългосрочни доставки на газ.

Според предварителните прогнози, размерът на инвестицията ще бъде около

800 евро/кВт, а въвеждането на блока в експлоатация се очаква през 2013 г. Паралелната работа на новия парогазов блок и действащите в момента блокове на ТЕЦ Варна ще зависи от окончателното решение относно рехабилитацията на тези блокове и от определените квоти за CO2запериод 2008 – 2012 г.

CEZ Electro