ЧЕЗ иска тарифи, които да осигуряват средства за инвестиции в мрежата

ЧЕЗ иска тарифи, които да осигуряват средства за инвестиции в мрежата

Увеличението на цената за крайните потребители се дължи на повишената цена за производителите (АЕЦ, основни ТЕЦ) и НЕК, като обществен доставчик и оператор на електроенергийната система. Увеличението на цената на НЕК към ЧЕЗ Електро България АД е 24%, а към ЧЕЗ Разпределение България АД 28%.

Средното увеличение на цената за битовите потребители в Западна България е16%, което изцяло е предизвикано от повишените цени на закупуване на електроенергия от НЕК, когенерационни централи и централи произвеждащи електроенергия на базата на възобновяеми източници. 

От доклада на комисията не става ясно от какво произтича намалението с 35% на цената за средно напрежение на ЧЕЗ Разпределение АД.

ДКЕВР е одобрила извършените в периода 2005 – 2007 г. от ЧЕЗ Разпределение България АД инвестиции в размер на 210 млн. лева, но в същото време при ценообразуването за вторият регулаторен период, е намалила разходите за амортизация. При 73 млн. лева реално ниво на амортизациите за 2008 г. комисията е одобрила 41 млн. лева.

Предвидените от ЧЕЗ Разпределение България АД оперативни разходи за 2008 г. са в размер на 129 млн. лева, в това число 51 млн. лева разходи свързани с персонала. Признатите от ДКЕВР разходи за ценообразуване за 2008 г. са в размер на 41 млн. лева ЧЕЗ Разпределение България АД следва да компенсира, неизвестно от къде, оперативни разходи за 2008 г. в размер на 88 млн. лева.

Направените от ЧЕЗ Разпределение България АД предложения за инвестиции за втория регулаторен период 2008 – 2012 г. в размер на 450 млн. лева се основават на необходимите инвестиционни разходи, които компанията трябва да направи в посока постепенното достигане на европейските стандарти за сигурност и качество на доставките и за качество на обслужването на клиентите. Те ще бъдат вложени в осъществяване на проекти за изграждане и реконструкция на подстанции, реконструкция и модернизация на възлови станции, реконструкция на електропроводи и кабелна мрежа, както и изнасяне на електромерни табла на границата на собственост, подмяна на силови трансформатори и електромери.

За постигане на амбициозните показатели за качество на доставката на електрическа енергия, утвърдени от ДКЕВР през пролетта на 2007 г., ЧЕЗ Разпределение България АД разработи конкретни инвестиционни проекти, които изискват влагане на средства в електроразпределителната мрежа в размер на около 90 млн. лева годишно в следващите пет години.

В настоящето предложение за ценообразуване ДКЕВР признава инвестиционни разходи в размер на 68 млн. лева годишно или 340 млн. лева за регулаторния период 2008 – 2012 г. Осъществяването на последователна и навременна инвестиционна политика за развитие на електроразпределителната мрежа и обслужването на клиентите ще гарантира по-добра ефективност за компаниите и ще спомогне за ограничаване на натиска върху ценовите тарифи в дългосрочен план.

В предложението на ДКЕВР за ЧЕЗ Електро България АД не са предвидени увеличенията на цените на производителите от възобновяеми източници и когенерация през 2007 г. и началото на 2008 г. Сегашните нива на тарифите за битови потребители не покриват разходите за закупуване на електроенергия. Загубата от продажбата на един МВтч. достига до 3.5 лв.

Одобрената от ДКЕВР цена за енергия за регулирания пазар на ТЕЦ Варна АД е 69.59 лв. при себестойност от 77.87 лв. При това положение на всеки мегават произведена енергия

ТЕЦ Варна АД ще генерира  8.28 лв. загуба.