ЧЕЗ: Обръщаме се с молба към клиентите, които искат да декларират данни в Центровете за клиенти да го отложат за след извънредното отчитане

ЧЕЗ: Обръщаме се с молба към клиентите, които искат да декларират данни в Центровете за клиенти да го отложат за след извънредното отчитане

В периода от 1 до 9 юли 2008 г. ЧЕЗ извършва извънредно отчитане на електромерите на територията на Западна България в съответствие с Общите условия, подписани с битовите и стопанските клиенти на дружеството. Отчитането се налага поради промяна на цените на електроенергията от началото на юли.

През деветдневния период 1 700 служители на ЧЕЗ ще извършват извънредно отчитане и ще подават ежедневно регистрираните данни.

В тази връзка, компанията се обръща с молба към своите клиенти да осигурят достъп до електромерите си в дните, обявени за отчитане на показанията.

Подробна информация за датите на отчитане клиентите ни могат да получат на интернет страницата на ЧЕЗ Разпределение АД или на телефонна линия 07001010.Тъй като ЧЕЗ ще изпълни коректно задължението си да извърши извънредно отчитане на електромерите, не е необходимо гражданите да отделят от личното си време за посещение в Центровете за клиенти и да декларират отчетените от тях показания.

Бихме искали да припомним, че всеки клиент  на ЧЕЗ ще получи подробна информация за количествата електроенергия, консумирани по старите и по новите цени, в изравнителната си фактура по тримесечното отчитане.

В случай, че клиентът има възражение по вписаните във фактурата показания, той може да отправи искане за корекцията й в Центровете за обслужване на клиенти. Всяко възражение ще бъде разгледано в  кратък срок и с необходимото внимание. 

Ако потребителите имат съмнения, че отбелязаната потребена електроенергия не е отчетена правилно, могат да сигнализират за необходимост от корекция

Сигнали могат да се подават в Центровете за обслужване на клиенти, на телефонна линия 0700 10 010 и на електронен адрес zaklienta@cez.bg.

Комуникации