Писмо до кмета на Благоевград във връзка с прекъснатото електрозахранване на „ГУМ”

Писмо до кмета на Благоевград във връзка с прекъснатото електрозахранване на „ГУМ”

Във връзка със случая на прекъснато електрозахранване на „ГУМ”, гр. Благоевград, ЧЕЗ изпрати писмо до кмета на града г-н Костадин Паскалев. Прилагаме целият текст.

Уважаеми г-н Паскалев,

ЧЕЗ Разпределение България АД е прекъснало електрозахранването на обект „ГУМ” гр. Благоевград на основание подадена индивидуална заявка от ЧЕЗ Електро България АД, при спазване на чл. чл. 42, ал. (1) и ал. (2) от Общите условия на договорите за продажба на електроенергия след предварително писмено уведомяване на клиента по договора за продажба, а именно фирма „Пазари” ЕООД, поради неплащане на задължение за консумирана електроенергия за м. септември 2008 г. След изтичане на определение в уведомителното писмо срок, задължението за консумирана ел.енергия, в размер на 1224.56 – месечен отчет за м. СЕПТЕМВРИ 2008 г. – т.е. към датата на прекъсване на електрозахранването – 22.10.2008 г. не е било погасено.

Индивидуалната заявка е подадена към отговорните лица от ЧЕЗ Разпределение България АД след изричното настояване на клиента по договора – „Пазари” ЕООД, поради неизплащане на задълженията за консумирана ел. енергия от страна на ползвателите в ГУМ.

Сумата, в размер на 3055.14 лв. е задължение за междинно плащане за м. Октомври и е в размер на 75% от стойността на използваните през предходния месец количества електрическа енергия. Този процент се изчислява на основание чл. 20, ал. (1), т.  и т. 2, и е факт в подписания между търговеца и клиента договор за продажба на електроенергия.

Т.е. твърденията, че наемателите на ГУМ са платили авансово 4000 лв. за м. Ноември не отговарят на истината, т.к. срока за междинното плащане е до 10-то число на текущия месец (в случая – м. Октомври) и към момента на фактурирането на тази стойност е вече изразходвана електрическа енергия.

Сумата, в размер на 4279.7 лв. е изплатена с банков превод от страна на клиента след 14.00 часа на 23.10.2008 г.

За да се възстанови прекъснато поради неплащане електрозахранване, клиента следва да заплати такса за извършване на услуга (на основание чл. 46, ал. (1) и чл. 44, ал. (3) от ОУ на договорите за продажба на ел.енергия) в размер на 40.06 лв., което е извършено в 15.46 часа на 23.10.2008 г., след което електрозахранването на обекта е било възстановено, в срокове много по-кратки от определените в чл. 41, ал. (3) от ОУ за използване на разпределителните мрежи на ЧЕЗ Разпределение България АД, а именно: „... до 12.00 часа на следващия работен ден след изпълнението на всички условия за възстановяването и заплащане на цената за възстановяване”.

Цитираният в статията ресторант „Мираж”, както и всички наематели на щандове в ГУМ НЕ СА КЛИЕНТИ на ЧЕЗ Електро България АД – т.е. – нямат сключен договор за продажба не електроенергия до съответния обект, и не бива да се намесва и петни името на компанията в спорове, в които дружеството не е страна.

Съгласно чл. 10, ал. (2) от ОУ за използване на разпределителните мрежи на ЧЕЗ Разпределение България АД, дружеството не носи отговорност за поддръжка, обслужване и контрол на електрическите съоръжения след границата на собственост с разпределителната мрежа, която се определя от начина на присъединяване и вида на съоръженията за присъединяване, съгласно действащото законодателство.

Комуникации

Водещи новини

Времето