792 повреди в мрежата ниско напрежение са отстранени от екипите на ЧЕЗ през изминалия уикенд

792 повреди в мрежата ниско напрежение са отстранени от екипите на ЧЕЗ през изминалия уикенд

Поради силния ураганен вятър и започналия снеговалеж  в западната част на страната, от  сутринта на 22.11.2008 г. до 23.11.2008 г. в електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ „Разпределение България” АД, възникнаха голям брой нарушения и смущения в електрозахранването на потребителите. Скоростта на вятъра достигна до 100 км/ч в района на Черни връх и в други части на Западна България.

Общо регистрирани са 246 бр. изключвания на електропроводи средно напрежение, от които с времетраене на повредата над 30 мин. са били 98 бр. Засегнати са  96 населени места, без електрозахранване са били 416 000 потребители. От тези потребители 126 000 са били без електрозахранване с времетраене повече от 30 мин. Регистрирани и отстранени повреди на ниско напрежение са 792 бр. Причините за възникналите повреди се дължат на силния ураганен вятър, падналият мокър сняг, счупените клони и паднали улични и дворни дървета.

В аварийните и възстановителни работи участваха 499 служители на ЧЕЗ, организирани в 216 автоекипа и 15 екипа със специализирана техника, от които 12 автовишки и 3 автокрана.

Още на 23.11.2008 г. вечерта електрозахранването е възстановено във всички засегнати места, с изключение на единични потребители в района на планина Витоша.

Само за тези два дни на единния телефонен номер на ЧЕЗ са получени около 10 пъти повече обаждания, или 30% от обичайния месечен трафик. Данни от софтуерната система на ЧЕЗ сочат, че служителитесаприели и успешно обработили приблизително 44% от входящите обаждания през уикенда.

Най-често подаваните сигнали са били за:

  • паднали дървета и клони върху мрежата ниско напрежение,
  • повредени електропроводници
  • скъсани електрически кабели
  • спад в напрежението
  • прекъсвания на електрозахранването

Във връзка с възникналата кризисна ситуация в информационния центъра на ЧЕЗ са извикани всички служители на работа, с изключение на тези, които са давали нощни дежурства. Времето за провеждане на един телефонен разговор е било съкратено наполовина. Поддържана е непрекъсната връзка с дежурните диспечери на ЧЕЗ Разпределение в Западна България.

Комуникации

Времето