Изгорял захранващ кабел е причина за прекъсване на тока в националната галерия

Изгорял захранващ кабел е причина за прекъсване на тока в националната галерия

Кабелът е на 80 години и е собственост на галерията

Във връзка с вчерашното прекъсване на електрозахранването в Националната художествена галерия и обвиненията към ЧЕЗ, че не са се отзовали на сигналите подадени от ръководството на галерията, бихме искали да съобщим, че вчера – 27 ноември, около 14.00 ч. екип на дружеството е отстранил проблем с прекъсвача, който е изключил в следствие пренатоварване на мрежата. Същия ден около 18.00 ч. в компанията е получен втори сигнал за прекъснато електрозахранване и веднага на място отново е изпратен технически екип. Установено е, че поради пренатоварване на мрежата захранващият кабел, собственост на галерията, е изгорял. Кабелът е на повече от 80 години и недостатъчното му сечение не е в състояние да издържи големи товари.

Преди 2 години от Националната художествена галерия са поискали от ЧЕЗ да осигури

по-висока мощност, а именно 300 кВт. До този момент представител на галерията нито е подписал договор за присъединяване, нито е заплатил съответната такса. Въпреки това, дружеството е започнало да работи по обезпечаване на обекта с по-висока мощност, която да отговаря на повишилите им се нужди. Към момента е изготвен технически проект и е изпълнена част от него. Работата по проекта, вътре в сградата е осуетена, тъй като е необходимо да се направят конструктивни изменения, а ръководството на галерията не е съгласно и не съдейства за завършването на проекта.

През последните седмици ЧЕЗ регистрира зачестяване на случаи на изгорели мрежи поради тяхното пренатоварване. От дружеството отново предупреждават, че всяка жилищна или обществена сграда е изградена с предварително оразмерена мрежа, която е проектирана да издържа съответни натоварвания. Многократно увеличаване на потреблението означава, че трябва да се увеличи и присъединената мощност. Ако това не се направи мрежата се пренатоварва и се стига до аварии. 

Комуникация

Водещи новини

Времето