ЧЕЗ подготви електроразпределителната мрежа за зимата

ЧЕЗ подготви електроразпределителната  мрежа за зимата

През месец ноември ЧЕЗ приключи профилактиката и планираните ремонтните дейности по електроразпределителната мрежа в Западна България. До настоящия момент ЧЕЗ Разпределение е вложило под форма на инвестиции и ремонтни дейности над 67 милиона лева, с цел подобряване на сигурността и качеството на доставяната електроенергия. До края на годината се предвижда да бъдат вложени около 80 милиона лева.

В процес на подготовка на съоръженията за есенно-зимния период служителите на ЧЕЗ Разпределение са ревизирали 10 859 км въздушни линии и 13 152 трансформаторни поста.

Особено внимание е отделено на средствата за защита от атмосферни и комутационни пренапрежения като са монтирани нови 1345 броя вентилни отводи. Над 2000 км от въздушните електропроводи средно напрежение са почистени от клони и опасни дървета.

Основно ремонтирани са 132 сгради на трафопостове, монтирани са 2360 допълнителни заземители, подменени са 99 хил. м кабели, които свързващи потребителите с електрическата мрежа, както и 24 тона стоманено алуминиеви проводници. Аварийните екипи на ЧЕЗ са снабдени с всички необходими съоръжения, инструменти и лични предпазни средства.Доставено е ново зимно работно облекло. През годината бяха закупени леки и тежко товарни автомобили с висока проходимост както и специализирана техника – автовишки и автокранове. В началото на месец януари 2009 г. ще бъдат включени в състава на аварийните екипи още 35 нови автомобила с висока проходимост.

На територията на ЧЕЗ Разпределение в постояна аварийна готовност са 80 екипа като е създадена организация при повишаване на аварийността техният брои да се увеличи три пъти в рамките на четири часа. При извънредни обстоятелства и природни бедствия ЧЕЗ Разпределение е в състояние да мобилизира 1200 души високо квалифициран ремонтен персонал.

Положените усилия от експлоатационния персонал ще доведат  до намаляване на аварийността по разпределителната мрежа и ще повиши качеството на предлаганата услуга за нашите потребители, което е й нашата основна цел - каза Росен Йорданов, Директор Експлоатация и Поддържане в ЧЕЗ Разпределение по повод приключване на подготовката за есенно-зимния сезон.

Компанията поддържа и 24 часова гореща телефонна линия 0700 10 010 за територията на цяла Западна България на цената на един градски разговор.

Комуникации

Времето