ЧЕЗ предлага мерки за повишаване на доверието на клиентите към месечните плащанията

ЧЕЗ предлага мерки за повишаване на доверието на клиентите към месечните плащанията

Компанията дава възможност на желаещите да декларират и 0.00 лв. месечна вноска

ЧЕЗ предлага мерки за повишаване на доверието на клиентите към месечните плащания. От месец януари компанията предлага нови възможности за промяна на равните месечни плащания. Новите услуги се въвеждат след обсъждане в съвместната работна група на ЧЕЗ и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.

Ще бъдат улеснени клиентите, които искат да заявят размера на равните си месечни вноски. Освен в центровете за клиенти те ще могат да правят това и на телефон 0700 10 010 или на Интернет страницата на ЧЕЗ. През януари 2009 г. заедно с фактурите клиентите на ЧЕЗ ще получат бланка за деклариране на равни месечни вноски. Желаещите да се възползват от тази възможност ще могат да изпратят попълненото заявление до компанията по пощата или по факс.

Възможността за деклариране на равни месечни вноски дава по-голяма свобода на клиентите:

  •  да не плащат равни месечни вноски, а само изравнителна веднъж на три месеца;
  • да планират месечната вноска, съобразно потреблението си;
  • да декларират избрана от тях месечна вноска;
  • да избират начина на комуникация с компанията: центрове за обслужване на клиенти, EasyPay, кол център, писма, факс, интернет сайт;     
  • да избират начина и мястото на плащане;

При въвеждането на всяка нова услуга или процес съществува риск от първоначално недоверие и неразбиране от клиентите. Такъв е случаят и с отчитането на период по-дълъг от един месец, въвеждането на което провокира разпространението на някои твърдения, които не отговарят на истината.   

  • Данните показват, че е невярно впечатлението, че клиентите кредитират компанията. За периода от началото на май равните месечните вноски са по-ниски от реалната консумация на електроенергия в 80% от случаите. Останалите имат възможност да намалят равните си месечни плащания. Това на практика означава, че ЧЕЗ кредитира огромна част от клиентите си.
  • Равните месечни вноски са последващи, а не авансови плащания, защото клиентите плащат за електроенергия в края на периода, в който са я консумирали. Това бе потвърдено и от Комисията за защита на конкуренцията, която твърди:

 „Факт е, че потребителите заплащат в края на всеки месец, след като са ползвали електроенергия и в този смисъл сметките за електроенергия не са авансово събирани, т.е. не предхождат ползването на услугата, но същите са прогнозни, предвид факта, че размерът на ежемесечното задължение се определя на база на потребено количество енергия за предходни периоди.”

 

От началото на май 2008 г. досега близо 130 000 наши клиенти  декларираха промени в равните си месечни вноски. Това доказва, че сме дали работещо решение за хората, които смятат, че реалната им консумация не отговаря на прогнозната.

  • Броят на основателните жалби на клиентите на ЧЕЗ във връзка с новата практика на отчитане на електромерите е минимален. От май 2008 г. досега са получени 277 писмени жалби, като само 13 от тях са основателни.
  • Няма регистрирана нито една грешка на софтуера при изчисляване на равните месечни плащания.

ЧЕЗ направи анализ на разходите, свързани с връщането към едномесечно отчитане на електроенергията. Изчисленията показват, че първоначалният разход за осъществяване на тази стъпка е 3,7 милиона лева и допълнително ще се плащат по 10,8 милиона лева годишно. Еднократният разход е свързан с наемането на допълнително персонал, закупуването на терминали и пренастройването на закупения  специализиран софтуер към едномесечно отчитане. Допълнителните месечни разходи ще бъдат за заплати на новонаетия персонал, за отпечатване и разпространение на фактури и за поддръжка и оборудване на офиси.

 

„По-добре е тези 14,5 милиона лева за първата година и по близо 11 милиона лева за всяка следваща година, които ще струва връщането към едномесечно отчитане, да се инвестират в мрежата, а не да се харчат за хартия и заплати на допълнителен брой отчетници. С парите, които ще бъдат похарчени само през първата година бихме могли да заменим 300 000 електромера с нови или да изградим 3 подстанции”, заяви Любош Павлас, регионален мениджър на ЧЕЗ за България.

Укрепването на мрежата е важно, за да се намали броят на авариите, да се подобри качеството на доставките и да се ограничи рискът от сривове при кризисни ситуации като тази със спрените доставки на руски природен газ за Европа. Газовата криза показа за пореден път, че електроразпределителната мрежа в България има нужда от допълнителни инвестиции.

 

Желанието на служителите на ЧЕЗ е да предоставят на всички клиенти качествена услуга на приемлива цена. Смятаме, че вложените през последните месеци усилия не трябва да отидат напразно, защото увеличаването на периода на отчитане е една от малкото останали мерки за намаляване на разходите на компанията и увеличаване на възможностите за инвестиции и подобряване качеството на мрежата.

 Осъзнаваме, че ЧЕЗ направи пропуски и допусна грешки в процеса на разясняване на по-дългия срок за отчитане. Поемаме пълна отговорност за това и се извиняваме на клиентите, на които сме причинили неудобство.

Според нас предложените нови инициативи, даващи по-голяма свобода на клиентите, съчетано с необходимостта от увеличаване на надеждността на мрежата, с оглед на предизвикателствата, които постави пред ЧЕЗ спирането на доставките на газ, са основание за преразглеждане на решението на ДКЕВР за връщане към едномесечен период на отчитане. 

Водещи новини

Времето