От началото на годината досега 24 767 клиенти на ЧЕЗ са променили равните си месечни вноски

От началото на годината досега 24 767 клиенти на ЧЕЗ са променили равните си месечни вноски

Потребителски организации: Компанията да помисли за финансови преференции за клиентите си

От началото на годината до 10 февруари 24 767 клиенти на ЧЕЗ са се възползвали от новите възможности сами да определят размера на месечните си вноски за електроенергия. Тези данни бяха представени днес, 11 февруари 2009 г., по време на среща между ЧЕЗ и представители на потребителските организации, и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Срещата се организира по инициатива на компанията, за да запознае представителите на потребителските организации и КРИБ с първите резултати след разширяване на каналите, които клиентите могат използват за заявяване на равни месечни вноски.

На срещата присъстваха Богомил Николов, изпълнителен директор на Българска национална асоциация на потребителите, Михаил Шишков, председател на Независим съюз на потребителите в България, Павел Кърлев, председател на Федерация на потребителите в България и Евгений Иванов, заместник-председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). От страна на ЧЕЗ участие в срещата взеха Лудвик Балека, търговски директор на ЧЕЗ България и Радослав Димитров, директор дирекция „Обслужване на клиенти”.

„Най-предпочитаният начин за деклариране на вноски е чрез подаване на заявление директно в Центровете за обслужване на клиенти.” Това заяви Радослав Димитров. Той уточни, че от тази възможност, от началото на годината до 10 февруари са се възползвали общо 18311клиенти на ЧЕЗ. Други 1 874 клиенти на компанията са заявили своите месечни вноски през Интернет страницата на ЧЕЗ България www.cez.bg. Останалите 4 582 са подадени по пощата, чрез факс и през кол центъра. Едва в 0,55% (136броя) от подадените декларации има допуснати технически грешки. В тези случаи служителите на компанията са поправили сгрешените фактури след контакт с клиентите и са коригирали размера на равните месечни вноски.

Лудвик Балека, търговски директор на ЧЕЗ България, представи на участниците в срещата данни за сумите, които клиентите са коригирали. „Мнозинството от клиентите ни – 48,1% са ги намалили, а други 34% са заявили нулеви равни месечни вноски”, заяви Лудвик Балека и допълни, че 17,9% от клиентите са увеличили вноските си за следващия тримесечен период. Общият процент на направените корекции през Интернет е 8.

„Разширяването на възможностите за деклариране на равни месечни вноски беше стъпка, която компанията предприе, за да улесни клиентите си и да им покаже, че отчитането на период по-дълъг от един месец има ползи не само за дружеството, но и за тях”, заяви Лудвик Балека. Той допълни, че през зимните месеци сметките за електроенергия са по-високи и единствено при системата на тримесечно отчитане всеки може да нагоди месечния си разход, така че на практика да разпредели задълженията си в рамките на няколко месеца. „Надяваме се нашите клиенти да разберат, че тримесечното отчитане има съществени преимущества и то, съответно, да бъде запазено като практика на отчитане на електромерите,” завърши той.

Представителите на всички потребителски организации и КРИБ подкрепиха компанията в желанието й да продължи да прилага практиката на отчитане на електромерите на период по-дълъг от един месец. Г-н Кърлев припомни, че миналата година в офисите на Федерация на потребителите е имало запитвания и оплаквания от клиенти само през първите две седмици след въвеждане на тримесечното отчитане. „След това процесът се урегулира, хората разбраха правата си и напрежението спадна”, допълни още той. От своя страна, Богомил Николов от Българска национална асоциация на потребителите предложи ЧЕЗ да помислят за поощряване на клиентите, чрез бонуси ако се откажат да получават хартиени фактури. Преминаването към електронна комуникация, според него, е бъдещето в отношенията между комуналните компании и техните клиенти. Представителят на Независимия съюз на потребителите в България – Михаил Шишков допълни, че ЧЕЗ трябва да помислят за финансови или други преференции за клиентите си, като например намаляване цената на електроенергията.

Комуникация

Времето