От януари до март 2009 г. 43 996 клиенти на ЧЕЗ са променили своите равни месечни вноски

От януари до март 2009 г.  43 996 клиенти на ЧЕЗ са променили своите равни месечни вноски

За три месеца, от януари до март 2009 г., 43 996 клиенти на ЧЕЗ са се възползвали от възможността сами да определят стойността на равната си месечна вноска за електроенергия.

С цел улеснение на клиентите си във връзка с тримесечното отчитане на електромерите, от началото на годината компанията разшири възможните канали за деклариране на размера на междинните плащания за електроенергия. Това вече може да се прави не само в Центровете за обслужване на клиенти, но и по пощата, факс, телефон или Интернет.

За целия период – от януари до март 2009 г., най-много клиенти 33 074 са предпочели да декларират промяна в равните си вноски, чрез лично подаване на заявление в Центровете за обслужване. Други 305 са подали декларации чрез пощата, 1 341 по факс и 3 976 по телефона. За същия период, през Интернет страницата на компанията (www.cez.bg)  5 300клиента сами са определили колко да плащат за електроенергия. От всички подадени заявления едва в 0,8% (338 броя) има допуснати технически грешки. В тези случаи служителите на ЧЕЗ са поправили след разговор с клиентите сгрешените декларации.

За допълнително улеснение на своите клиенти от началото на тримесечното отчитане дружеството прекъсва за неплатена електроенергия едва след отчитане на консумацията. Също така, компанията взе допълнителни мерки, за да осигури по-голяма надеждност при разпространението на изравнителни фактури.

„Фактът, че толкова клиенти на компанията са се възползвали от новите възможности за деклариране на равни месечни плащания, показва че предприетите от ЧЕЗ мерки дават резултат,” заяви Лудвик Балека, Търговски директор на ЧЕЗ България: „Бих добавил също, че отчитането на период по-дълъг от един месец е практика, която подпомага усилията в посока повишаване на енергийната ефективност. Средствата, спестени от ежемесечното отчитане, отпечатване и разнасяне на фактури, ще бъдат вложени в нови технологии и модернизация на мрежата, което ще допринесе за намаляване на енергоемкостта на българската икономика”, добави Балека.

 ЧЕЗ се надява, че това ще бъде взето предвид от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и тя ще уважи внесеното в комисията заявление за промяна на решението за връщане към едномесечно отчитане на електромерите. На 22.01.2009 г. ЧЕЗ изпрати на ДКЕВР писмо, а на 27.02.2009 г. и заявление с желание комисията да преразгледа решението си и да запази отчитането на електромерите на период по-дълъг от един месец.

Комуникация

Водещи новини

Времето