ЧЕЗ ще насърчава ефективната консумация на електроенергия

ЧЕЗ ще насърчава ефективната консумация на електроенергия

282 млн. лв. са инвестирани за подобряване на електропреносната мрежа за последните четири години

Днес, 15 май 2009 г. стартира образователна кампания на ЧЕЗ за повишаване на енергийната ефективност, която ще се проведе под надслов „По-малко енергия, повече светлина”. Основна цел на кампанията е да информира потребителите за важността от прилагане на принципите на енергийната ефективност в ежедневието и по този начин да провокира клиентите да използват по-пълноценно електроенергията в дома си. Партньори на ЧЕЗ при реализирането на кампанията са Агенцията по енергийна ефективност и фондация ЕкоОбщност.

„ЧЕЗ счита за свое задължение да работи за намаляване на вредното влияние на електроенергийния сектор върху природата, както и за създаване на отговорно и устойчиво потребителско поведение в страната”, каза днес Атанас Дандаров директор дирекция „Управление на дружеството” в ЧЕЗ Разпределение, по време на пресконференцията, която дружеството организира за официалното обявяване на началото на кампанията.

В рамките на кампанията „По-малко енергия, повече светлина” ще бъдат организирани серия от събития в 5 града в Западна България – Благоевград, Кюстендил, Враца, Плевен и Ловеч. Програмата на събитията е с информационен характер и е насочена, както към възрастни, така и към деца. Посетителите ще имат възможност да се обърнат  към специалисти от Агенцията по енергийна ефективност с въпроси свързани с мерките за повишаване на енергийната ефективност и тяхното финансиране. За децата са предвидени образователни викторини и игри.

Паралелно със събитията ЧЕЗ стартира и информационна страница в Интернет, изцяло посветена на енергийната ефективност. Освен полезни съвети за ежедневието пестене на електроенергия при използването на различни електроуреди на www.cez-rp.bg  ще бъдат публикувани актуални новини и интервюта със специалисти от сферата на енергийната ефективност. На страницата потребителите ще открият още и калкулатор, изчисляващ количеството електроенергия, което изразходва едно домакинство чрез уредите, които притежава.

Инвестициите, които ЧЕЗ прави в електроразпределителната мрежа допринасят за повишаване на енергийната ефективност, тъй като намаляват технологичните загуби на електроенергия. „През последните 4 години компанията води целенасочена политика за намаляване на загубите и повишаване на енергийната ефективност. За този период дружеството е инвестирало общо 282 млн. лв. за поддръжка и ремонт на енергийната инфраструктура”, заяви по време на пресконференцията Росен Йорданов, директор дирекция „Експлоатация и поддръжка”. Докато през 2005 г. технологичните разходи на ЧЕЗ са били 17.06% от общия обем енергия, то през 2008 г. те са паднали до 15.08%. Компанията, също така е подменила 2 000 трансформатора средно напрежение. „Направените по този начин икономии на енергия се равняват на изключване на 5 хиляди електроуреда от мрежата”, допълни още Росен Йорданов.

PR