Поредна кражба на съоръжения на ЧЕЗ остави без захранване 68 домакинства в столичния квартал „Фондови жилища”

Поредна кражба на съоръжения на ЧЕЗ остави без захранване 68 домакинства в столичния квартал „Фондови жилища”

Поредно посегателство над съоръжения на ЧЕЗ остави без електрозахранване в продължение на повече от пет часа 68 домакинства в блок 211А в столичния квартал „Фондови жилища”. Сигналът е подаден в 6 ч. тази сутрин.

Други 4 случая на посегателства над съоръжения на компанията са регистрирани в Северозападна България през изминалото денонощие. Заради откраднати проводници без захранване са останали близо 150 домакинства в селата Лесура (община Криводол), Мечка (община Плевен), Скомля и Бела (община Димово).

Междувременно в село Искрец  (община Своге) неизвестни извършители разбиха и ограбиха трансформатор с мощност  250кVА. Щетата е на стойност над 10 хил. лева.

„Кражбите на съоръжения на компанията ощетяват нашите клиенти, всички нас и ние няма да спрем усилията си да им противодействаме. Това е адекватният подход на всяко гражданско общество, каквото убеден съм, е българското. Уверени сме, че законовите промени, свързани с търговията с цветни метали, които бяха обсъдени преди нова година, ще бъдат приети максимално бързо, така че да се гарантира сигурността и спокойствието на хората”,  каза Росен Йорданов, директор на дирекция „Експлоатация и поддържане”.

За периода 2008 г. - 2010 г. клиентите на компанията са ощетени с над 18,6 млн. лв. заради кражби на съоръжения по мрежата на компанията. Миналата година са заделени близо 10 млн. лева, или около 14% от одобрената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) годишна инвестиционна програма за възстановяване на щети, нанесени при кражби на кабели, или за ремонт на повредени вследствие на незаконни посегателства съоръжения.

Само за 2010 г. бе отчетен 93% ръст на преките щети от кражби на съоръжения в сравнение с 2009 г. Разходите по подмяна на увредени при посегателства кабели през 2010 г. са се увеличили със 183% в сравнение с  2009 г.

ЧЕЗ напомня, че денонощно на разположение на клиентите е информационната линия на компанията 0700 10 010.

PR

Водещи новини

Времето