ЧЕЗ съкрати сроковете за подмяна на кабели от подстанция "Хиподрума"

ЧЕЗ съкрати сроковете за подмяна на кабели от подстанция "Хиподрума"

Повече служители от предвиденото работят без почивен ден, за да възстановят максимално бързо сигурността на захранването за клиентите

ЧЕЗ съкращава сроковете по проекта за подмяна на 57 хил. метра увредени при кражба кабели 10 кV от подстанция „Хиподрума” в София. По план строително-ремонтните дейности трябва да продължат до 10 септември 2011 г., но ако не възникнат непредвидени обстоятелства, е възможно обектът да бъде завършен предсрочно. От започването на работа на 25 юли до момента компанията е включила под напрежение общо 16 вместо предвидените за този етап 8 кабела. За да възстанови максимално бързо сигурността на захранването за потребителите в района, ЧЕЗ увеличи броя на ангажираните по проекта служители от 20 на 33 души, като екипите работят без почивен ден.

 „Подмяната на кабелите от колектора на подстанция „Хиподрума” е един от ключовите проекти за нас през тази година. От подстанцията се захранват 21,5 хил. домакинства от кварталите „Иван Вазов“, „Стрелбище“, „Борово“, „Белите Брези“, „Хиподрума“ и „Крива река“, както и ключови обществени сгради, социални и здравни заведения. Ние съзнаваме колко е важно сигурността на захранването в района да бъде възстановена в оптимално кратки срокове. Затова и правим всичко по силите си да завършим обекта не просто навреме, но и предсрочно”, каза Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане”.

Инвестицията в проекта е на стойност 1 млн. лева. Полагането на новите кабели се налага, тъй като старите са непоправимо увредени вследствие на системни престъпни посегателства. До приключването на обекта потребителите, захранвани от подстанция „Хиподрума”, са с намалена сигурност на доставките. Четири екипа на компанията дежурят денонощно в района, за да може при възникване на аварийна ситуация захранването за потребителите да бъде възстановено максимално бързо.

Подмяната на кабелите от подстанция „Хиподрума” е първият от три етапа по възстановяване на щетите от увредени при кражби кабели в южните части на София. Общо в рамките на проекта ще бъдат подменени 229 хил. метра увредени кабели в тази част на столицата на стойност близо 4 млн. лева. Кабелите, които се полагат, са с алуминиев вместо с меден екран и не представляват интерес за крадците. След края на строително-ремонтните дейности по съоръженията от подстанция „Хиподрума” ЧЕЗ планира да пристъпи към възстановяването на щетите от подстанция „Витоша”, която захранва централната градска част. Там ще бъдат подменени 78 хил. метра кабели на стойност 1,3 млн. лева. През следващата година е предвидена и подмяната на 94 хил. метра кабели на стойност 1,7 млн. лева от подстанция „Красно село”, която снабдява кварталите „Манастирски ливади“ , „Павлово“, „Красно село“, „Борово“, „Гоце Делчев“, „Гърдова глава“ и „Бояна“.

Пресцентър на ЧЕЗ България