ЧЕЗ повишава качеството и сигурността на електрозахранването чрез въвеждане на термовизионна диагностика

ЧЕЗ повишава качеството и сигурността на електрозахранването чрез въвеждане на термовизионна диагностика

Благодарение на модерната технология за година и половина са предотвратени аварии и материални щети за над 500 хил. лева

ЧЕЗ е предотвратила аварии и материални щети на стойност над 500 хил. лева за година и

половина с помощта на модерни термовизионни камери. За периода благодарение на съвременната технология на територията на Дружеството са локализирани и отстранени близо 2000 тежки, средни и леки повреди в трафопостове и подстанции.

Компанията въведе в експлоатация три такива камери през април 2010 г. С тях екипите на ЧЕЗ извършват обследвания на енергийните обекти на територията на Западна България. Чрез заснемане на термограми на съоръженията в експлоатационни условия, камерите дават възможност за установяване на потенциално слаби места в изолацията на обследваните обекти и за определяне на обема на необходимите ремонтни дейности. Заснемането на съоръженията се извършва, без да се налага изключване на захранването за клиентите. Благодарение на термовизионните камери се оптимизира работният процес и се намалява рискът от усложнения, които може да се отразят на качеството и сигурността на захранването за клиентите на компанията.

„Оптимизирането на работните процеси с подобни модерни технологии води до повишаване на сигурността на захранването за нашите клиенти. От една страна – чрез намаляване на броя и продължителността на авариите, и от друга – чрез спестяване на средства, които се инвестират в развитие и реновиране на съоръженията по мрежата”, каза Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане”.

ЧЕЗ инвестира максимално в рамките на одобрения си инвестиционен ресурс за оптимизирането на работните процеси чрез прилагане на иновативни технологии. Само за миналата година компаниятае вложилаблизо 1 млн. лева в различни проекти, свързани с превантивна диагностика, поддържане и контрол на енергийните съоръжения. През 2010 г. ЧЕЗ въведе и IT системата ГИС (Географска информационна система). Тя предлага бърз и лесен достъп до информация за всички обекти от над 60 хил. км електроразпределителна мрежа в Западна България, както и до технически показатели, свързани с функционалността на над 22 хил. трафопоста.

PR