Зам.-министър Вергиния Кръстева откри българския щанд на изложението „Зелена седмица“ в Берлин

Зам.-министър Вергиния Кръстева откри българския щанд на изложението „Зелена седмица“ в Берлин

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева откри българският щанд на най-голямото в света изложение за земеделие, храни и градинарство „Зелена седмица“ – 2019 в Берлин.

Събитието е сред най-престижните международни форуми за храни и селскостопански продукти и отваря врати за 84-ти път, с над 1 700 изложители от 65 държави. Те представят своите характерни продукти в областта на земеделието, градинарството и хранително-вкусовата промишленост в периода от 18 до 27 януари. Тази година страна-партньор е Финландия.

България участва за 30-ти пореден път на изложението, със свой собствен щанд, разположен на над 124 кв. м, на който 24 фирми излагат своите продукти. Асортиментите, които посетителите могат да дегустират на българския щанд включват биологичен и конвенционален пчелен мед, вина, месни и млечни продукти, лютеница, конфитюри, сладка, био зеленчуци, както и представяне на козметични продукти на основата на българската роза и лавандула.

След като откри националния ни щанд, заместник-министър Вергиния Кръстева проведе работна среща с Петре Деа, министър на земеделието и развитието на селските райони на Румъния. Двамата обсъдиха въпроси, касаещи болестта Африканска чума по свинете, както и законодателните предложения на Европейската комисия по отношение на бъдещата Обща селскостопанска политика след 2020 г. Страните имат обща позиция за таваните на директните плащания и външната конвергенция.

В рамките на посещението си в Берлин, заместник-министър Кръстева ще вземе участие в срещата на високо ниво с федералния канцлер на Германия Ангела Меркел, както и в 11-тата Среща на върха на земеделските министри, която ще бъде на тема: „Земеделието става дигитално – интелигентни решения за бъдещото земеделие“.

Времето