Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в честванията за 130-годишнината на 23-и пехотен Шипченски полк

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в честванията за 130-годишнината на 23-и пехотен Шипченски полк
Днес отбелязваме 130 години от създаването на една славна българска войскова част – 23-и пехотен Шипченски полк. В своята бойна история полкът участва в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни не в името на международни ангажименти. Войниците и командирите от полка воюваха за освобождението на българските земи, останали под турско робство, и за свободата на своите братя. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Казанлък на ритуала пред паметника на загиналите воини за свободата на България днес, 18 януари. Той припомни славните победи на 23-и пехотен Шипченски полк – превзел Одрин през Балканската война, защитил Брегалница и Кюстендил през Междусъюзническата война, достигнал до бреговете на Охридското езеро, участвал в сраженията за освобождението на град Струга през 1915 г., стигнал до Адриатика, разгромил френски и руски части в настъпателната Леринска операция при отбраната на Битоля. „Войниците и командирите на 23-и пехотен Шипченски полк със своята кръв очертаха етническите граници на България и това не трябва да се забравя“, каза още министърът на отбраната Красимир Каракачанов. В словото си той се обърна към присъстващите с призив да знаят своята история и героизма на своите деди.

„Българският народ е воювал винаги за своите ценности, изградени от православната християнска вяра и от съзнанието, че всички българи имат справедливото право да живеят заедно под един покрив и в една държава“, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

На ритуала, в който участваха военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, министър Красимир Каракачанов връчи почетен медал „100 години Първа световна война“ на областния управител на Област Стара Загора Гергана Микова, кмета на Община Казанлък Галина Стоянова, командира на 61-ва Стрямска механизирана бригада бригаден генерал Пламен Йорданов, Негово Високо Преосвещенство Старозагорски митрополит Киприан и други.

В знак на признателност към загиналите български воини, написали едни от най-славните страници в българската военна история, бяха поднесени венци и цветя. Честването, в което участваха множество граждани, ученици, членове на военнопатриотични и родолюбиви организации, продължи с преклонение пред паметната плоча на създателите на химна на Българската армия „Велик е нашият войник“, който е и марш на 23-и пехотен Шипченски полк - подпоручик Константин Георгиев и композитора Михаил Шекерджиев. Венци и цветя бяха поднесени и пред паметника на 9-а и 10-а опълченски дружини в района на военното формирование от състава на 61-ва механизирана бригада в град Казанлък.

В отговор на журналистически въпроси министърът на отбраната Красимир Каракачанов подчерта, че било логично партньорите от коалицията да го подкрепят за започването на преговори със САЩ за придобиване на нов тип боен самолет, още повече, че министърът на икономиката, с когото са съвносители на доклада, е излъчен от партия „Атака“. Министърът на отбраната посочи, че неговият стремеж е да бъде купено най-доброто въоръжение, което да бъде използвано в Българската армия.

На въпрос, свързан с охраната на военни обекти, министър Каракачанов отбеляза, че е практика частни фирми да бъдат наемани за тази дейност. В конкретния случай, посочен от депутати на БСП, става дума за обекти от състава на Съвместното командване на силите, което е провело процедурата, и е определило фирмите, които ще ги охраняват. „Още на 3 декември Служба „Военна полиция“ ме информира, че има проблеми с охраната на военни обекти. Тогава се разпоредих командирите на тези поделения да организират патрули, с които да засилят охраната“, каза още министър Каракачанов. Той разясни, че през декември е изготвена концепция как да се преразпредели охраната на всички обекти, които са на Министерството на отбраната, или са свързани с него. „Моето становище е, че онези обекти, в които има военна продукция или опасни материали, трябва да се охраняват от фирмата на Министерството на отбраната „МОБА“. Обектите с отпаднала необходимост – от частни фирми“, посочи министърът на отбраната.

Той отбеляза още, че в началото на януари 2019 г. Дирекция „Правно-нормативна дейност в отбраната“ е дала становище на Съвместното командване на силите да прекрати договора с фирмата, която не е в състояние да изпълнява задълженията си.

Времето