МЗ и СЗО отчетоха изпълнението на дейностите по Двугодишното споразумение за сътрудничество за 2018-2019 г.

МЗ и СЗО отчетоха изпълнението на дейностите по Двугодишното споразумение за сътрудничество за 2018-2019 г.

„В момента здравният сектор е изправен пред редица предизвикателства, претърпява реформи, които ще доведат до по-ефективно и добро здравеопазване за хората. В тази връзка благодарим за безрезервната подкрепа на експертите от Офиса на Световната здравна организация (СЗО) за България за експертната помощ, която ни оказват“, заяви зам.-министър Жени Начева на отчетната среща на националните технически координатори по програмни области на сътрудничество със СЗО и за изпълнение на дейностите по двугодишния договор с Регионалния офис на СЗО за Европа за 2018-2019 г. Чрез Двугодишното споразумение за сътрудничество между Министерството на здравеопазването и Регионалния офис на СЗО за Европа в периода 2018-2019 г. България продължава една утвърдена практика за ползотворно партньорство със Световната здравна организация. На срещата присъстваха ръководителят на Офиса на СЗО за България д-р Скендер Сила, доц. Михаил Околийски от Офиса на СЗО за България, както и представители на УНИЦЕФ и Министерството на външните работи.

Сред приоритетите за сътрудничество, разписани в Двугодишното споразумение, са създаването на условия на здраве за всички през целия живот, развитието и управлението на справедлива и ефективна здравна система и укрепване капацитета на общественото здравеопазване. Зам.-здравният министър посочи, че все повече се разширяват ангажиментите на Министерството на здравеопазването, съвместно с други институции и организации, по отношение изпълнението на дейностите от Споразумението. В тази връзка тя оцени опитът и експертизата, които представителите на СЗО и на УНИЦЕФ оказват на страната ни като изключително ценни за постигане на трайни резултати по изпълнение на дейностите от споразумението. „Основата ни цел е постигането на устойчива и ефективна здравна система, която да е ориентирана не към отчитане на количествени параметри и показатели, а към осигуряването на качествено и достъпно за всички граждани здравеопазване“, допълни Начева.

Ръководителят на Офиса на СЗО за България д-р Скендер Сила открои като ключови събития, по които организацията и министерството са работили съвместно през 2018 г., посещението на Генералния директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус през месец март, успешното представяне на приоритетите в сектор здравеопазване по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, както и задълбочените консултации, свързани с новия здравноосигурителен модел, по който работи екипът на МЗ.

Д-р Сила посочи още, че в публикувания от СЗО и български експерти в края на 2017 г. доклад относно основните принципи и положения за здравето в България се наблюдава съществено подобрение на здравния статус на българските граждани. Въпреки това страната ни трябва да преодолее предизвикателствата, свързани  с усилията за преодоляване на вредните навици, водещи до влошаване на качеството на живот и за повишаване ефективността и ефикасността на разходване на средствата за здравеопазване.

 

В прикачените файлове може да се запознаете с презентациите, изнесени по време на отчета.

Министерство на здравеопазването
PPTX файл, 3,5 MB, качен на 18.01.2019

pptx document

Офис на СЗО в България
PPTX файл, 1,4 MB, качен на 18.01.2019

pptx document

Времето