НОИ публикува годишния отчет “Държавното обществено осигуряване през 2013 г.”

НОИ публикува годишния отчет “Държавното обществено осигуряване  през 2013 г.”

Националният осигурителен институт (НОИ) информира, че годишният отчет “Държавното обществено осигуряване през 2013 г.” вече е публикуван на интернет страницата на институцията (www.nssi.bg).

Изданието предоставя подробна информация за състоянието и финансовите резултати на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) през миналата година.
В годишника са разгледани в детайли основните елементи на първия стълб от осигурителната система в България и са описани най-важните стъпки при реализирането на осигурителните програми през 2013 г. Анализът включва преглед на макроикономическата среда, в която функционира държавното обществено осигуряване и описание на приложимото социално-осигурително законодателство. Внимание е отделено на извършените промени в нормативната уредба, социално-осигурителните програми по осигурените социални рискове, както и на резултатите от тяхното реализиране. Публикуван е и сравнителен анализ от изпълнението на консолидирания бюджет по приходите и разходите на ДОО, като такъв е направен и по целеви фондове за всеки от осигурените социални рискове. Присъстват още таблични приложения за обхвата на осигурителното покритие по категории осигурени лица, осигурителни вноски и осигурителен доход по социални рискове и фондове.
Публикацията “Държавното обществено осигуряване през 2013 г.” е направена на база на действащото към 31 декември 2013 г. социално-осигурително законодателство. Изданието може да бъде намерено в рубрика “НОИ”, раздел “Статистика и анализи” – “Анализи”.